Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Twee casco’s op één dag

UK 150 ‘Polar’ te water

GDYNIA – Het casco van de nieuwe UK 150 ‘Polar’ is af. Vandaag (vrijdag) wordt het nieuwe schip voor Quotter op de Poolse werf Nautah Hull te water gelaten. Een bijzondere dag voor de werf.

Op de werf zal een delegatie relaties bij de ceremonie aanwezig zijn. Het casco wordt met een kraanschip te water gelaten. ‘Eregast’ daarbij is reder Arie van der Zwan (80) van de Scheveningse trawlerrederij W. van der Zwan & Zn, met FishCon partner in de kotterrederij Quotter. De UK 150 is de eerste nieuwbouwer voor Quotter, dat inmiddels al de UK 148 ‘Lunar’ (ex-KW 42), UK 149 ‘Stella Maris’ (ex-UK 243), UK151 ‘Stellar’ (ex-VA22F) en UK 152 ‘Solar’ (ex-UK 292) in de vaart heeft, en de GO 31 (wordt UK 147).

Vorig jaar zomer werd de opdracht gegeven voor de bouw van de 32 meter twinrigger/fl yshooter, naar een ontwerp van Ove Kristensen van de Deense Vestvaerftet. Quotter-directeur Pieter Louwe van Slooten (UK 153) rekende toen met ‘een normale bouwtijd’ van 14 maanden. ,,Maar dat zullen er wel 15 worden’’, aldus Van Slooten nu. Nadat de kotter te water is gelaten kan de afbouw, die ook geheel in Polen plaatsvindt, beginnen. ,,Volgende week gaan de motoren er in en worden de lieren geplaatst.’’

Voor de Poolse werf is het een bijzondere dag. Niet alleen wordt deze vrijdag het casco van de UK 150 te water gelaten, maar enkele uren daarvoor ook het casco van de nieuwe HM 96 voor een Deense opdrachtgever.