Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Uitzonderlijk vroeg paaiende schol in augustus

IJMUIDEN – De verhouding tussen lengte en gewicht van schol lijkt niet wezenlijk anders te zijn dan in voorgaande jaren.

Projectleider Ingeborg de Boois (Wageningen Marine Research) schrijft daarover in haar blog over de Beam Trawl Survey die deze maand na zeven visweken werd afgerond. Zie: http://beamtrawlsurvey.blogspot.com.

Waarnemers vanaf de kottervloot noemden de schol uitzonderlijk dun, vooral op westelijke bestekken. Aan boord van het onderzoeksvaartuig ‘Tridens’ werd dit ook door de wetenschap ervaren. Na afloop van de survey is daarom gelijk gekeken of de lengte/gewichtsverhouding dit jaar wezenlijk afweek. Op basis van nog niet gevalideerde data blijkt dat niet het geval. WMR zoekt verder.

De Boois schrijft dat minder vlees op het graat ook kan betekenen dat het gewicht elders zit, normaal gesproken in de voortplantingsorganen. Toevallig werd tijdens de BTS een paairijpe schol gevangen. Dat is uitzonderlijk in augustus, want normaal gesproken paait schol in de winter.

Vanuit de praktijk wordt er inmiddels op gewezen dat als gevolg van het koude voorjaar de groei achterblijft, maar zeker niet overal. Op oostelijke bestekken is de schol nu lekker dik.