Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Hoogste certificaat voor Kloosterboer Velsen

Uitbreiding energieneutraal

IJMUIDEN - Kloosterboer Velsen heeft als eerste vrieshuis in Europa het hoogst haalbare BREEAM-certificaat ‘outstanding’ behaald voor de uitbreiding en aanpassing van het bestaande vrieshuis. De uitbreiding met een oppervlakte van 15.000 vierkante meter is zo’n 10 procent energiezuiniger dan vergelijkbare projecten.

Er zijn 2.500 zonnepanelen geplaatst op de aluminiumkleurige daken (voor een zo hoog mogelijk rendement), waarmee de uitbreiding energieneutraal is. Het besturingsprogramma legt de nadruk op optimalisatie en energiebesparing. Tevens zijn de bestaande hallen van het vrieshuis in Velsen opgenomen in de nieuwe besturing, zodat de optimale mix gemaakt wordt van de energiebehoefte, het aanbod van de zonnepanelen en de afname van energie uit het elektriciteitsnet op de meest gunstige momenten. Het hele gebouw is voorzien van led-verlichting. De opvallende ‘skybox’ (in gebruik als vergader-, conferentie- en instructieruimte) is voorzien van een revolutionaire warmtepomp.