Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
VCU en Nederlandse Vissersbond publiceren ontwerpen TU Delft studenten

Twintig oplossingsideeën voor aanlandplicht

DELFT – Twintig studenten van de TU Delft gingen vorig jaar op zoek naar oplossingen voor de aanlandplicht. De Visserijcoöperatie Urk (VCU) en Nederlandse Vissersbond publiceren alle twintig posters op hun websites.

Gedurende september en oktober gingen twintig studenten van de TU Delft (Industrial Design Engineering), als onderdeel van hun afstudeeropdracht, aan de slag met het bedenken van ontwerpen die vissers zouden kunnen helpen om aan de aanlandplicht te voldoen. Deze casus werd hun aangereikt door de Visserijcoöperatie Urk en de Nederlandse Vissersbond met (financiële) ondersteuning van de Flevo Campus.

De studenten kregen tien weken de tijd voor het ontwikkelen van een individueel ontwerp, welke zij afgelopen najaar presenteerden. De oplossingen waar de studenten mee kwamen waren uiteenlopend. Van nieuwe manieren om selectiever te vissen tot campagnes om het imago van de visserij te verbeteren.

Drie ontwerpen uitkiezen

De VCU en de Nederlandse Vissersbond mochten drie ontwerpen uitkiezen waarvan zij de intellectuele eigendomsrechten kregen. De twee opdrachtgevers kozen voor ‘BubbleSort’ van Fabian Bosman, ‘Vissen met akoestiek’ van Françoise Linke en ‘Netfix’ van William Hagen. De intellectuele eigendomsrechten van de overige ontwerpen blijven van de TU Delft, maar kunnen door geïnteresseerden wel worden aangekocht.

De BubbleSort zou gevangen vissen door middel van beeldherkenning/camerasystemen met luchtbubbels in het net al op soort en lengte selecteren; ongewilde vis wordt via een opening uit het net geblazen. Hagen ontwikkelde met ‘Netfix’ ringen die de kuil bij het halen wijder moeten houden zodat de vangst minder in de verdrukking komt, waardoor de overlevingskans van discards mogelijk toeneemt. Linke heeft het idee om een sonar op de neus van de pulswing te plaatsen; door middel van de sonarbeelden worden de pulsmodules aangestuurd om bepaalde vissen wel en bepaalde vissen niet te vangen.

Resultaten beschikbaar

Vissen met akoestiek, Françoise LinkeVissen met akoestiek, Françoise Linke Met de publicatie van de ontwerpen, opgemaakt in overzichtelijke posters, willen de VCU en de Nederlandse Vissersbond de ideeën van de studenten ter inspiratie beschikbaar stellen aan vissers, nettenmakers, technici, uitvinders, onderzoekers en scheepswerven. ,,De studenten kwamen met een frisse blik, dit leidde tot verrassende ideeën. Sommige nog erg futuristisch, maar met de snelle ontwikkeling van de technologie ontstaan nieuwe mogelijkheden in de nabije toekomst’’, aldus Klaas Ras, projectleider namens de VCU. ,,We hebben dit project uitgevoerd namens de sector, als iemand een bepaald idee of een onderdeel van een ontwerp wil oppakken om verder uit te werken, dan moedigen we dat van harte aan’’, aldus Brita van den Dries-Trapman, projectleider namens de Nederlandse Vissersbond. ,,Zelf kijken we als Nederlandse Vissersbond en VCU ook om ons heen naar mogelijke samenwerkingen om ideeën verder te brengen.’’

De posters van de studenten zijn te bekijken via de websites van VCU en de Nederlandse Vissersbond.