Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Inschrijving is open

Tweede sessie cursus ‘Tussen schip & wal’

UTRECHT - De tweede sessie van de cursus ‘Tussen schip & wal’ zal plaatsvinden op vrijdag 22 en zaterdag 23 november. Dit keer staan de thema’s onderzoekssamenwerking en Europese besluitvorming centraal.

Afgelopen juni vond de eerste sessie van de cursus ‘Tussen schip & wal’ plaats. Hierbij stonden de thema’s bedrijfseconomie en media/presentatietraining centraal. Deelnemers aan de cursus zijn enthousiast en inmiddels is een datum geprikt voor de volgende sessie: 22-23 november.

Met deze cursus van Vistikhetmaar wordt jonge (18-35 jaar) en ambitieuze vissers de kans geboden zichzelf verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld als toekomstig bedrijfsleider/bestuurder binnen de visserijsector. Iedere sessie van de cursus bestaat uit twee dagen en is zowel voor mensen uit de kotter- als de trawlersector interessant. De onderwerpen zijn in samenspraak met de Sectorraad Visserij (Redersvereniging voor de Zeevisserij, CNV Vakmensen, VisNed en Nederlandse Vissersbond) en het bestuur van EMK tot stand gekomen.

vistikhetmaarvistikhetmaar

Op vrijdag 22 november wordt het programma gestart met het thema onderzoekssamenwerking. Hiervoor zal een bezoek worden gebracht aan Wageningen Marine Research in IJmuiden. De kennis van vissers heeft door de tijd heen een steeds grotere rol gekregen bij onderzoeksprojecten binnen de visserijsector. Deze steeds nauwere samenwerking tussen onderzoek en sector is ook terug te zien in meerdere onderzoeksprojecten die momenteel lopen.

Tijdens deze sessie zullen een aantal van deze onderzoeksprojecten worden uitgelicht en wordt het belang van de input van vissers en onderzoekers binnen onderzoekssamenwerking besproken. Onder andere Marloes Kraan (onderzoeker WMR) en Martin Pastoors (onderzoeker PFA) zullen bijdragen aan deze sessie.

De zaterdag staat in het teken van het thema ‘Europese besluitvorming’. Bij uitstek heeft de Nederlandse visserijsector te maken met Europees beleid via het gemeenschappelijk visserijbeleid. Dit is ook duidelijk terug te zien in een aantal grote dossiers dat speelt binnen de visserijsector, zoals de Brexit, pulsvisserij, Natura 2000-gebieden en de aanlandplicht. Vanuit verschillende perspectieven zal er door sprekers worden ingegaan op de wijze waarop beleid tot stand komt op Europees niveau, de internationale verstandhoudingen en de invloed op Nederlands beleid.

Zo komen onder andere Gerard van Balsfoort (voorzitter PFA), Roos Strating (beleidsmedewerker LNV) en een politicus aan het woord om hierover te spreken, en uiteraard zal er voldoende gelegenheid zijn voor deelnemers om vragen aan hen te stellen. Tijdens deze sessie zal er ook een rondleiding volgen door de Tweede Kamer.

Deelname aan deze cursus is kosteloos, met uitzondering van de reiskosten en eigen tijd. Aanmelden kan tot en met vrijdag 8 november. Voor aanmelden en/of meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..