Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kapseizen ging te snel voor alarm

Twee slachtoffers bij ramp met Z 19

OOSTENDE/ZEEBRUGGE – Door het plotseling kapseizen en zinken van de Z 19 ‘Sonja’ zijn afgelopen weekend schipper Kurt Slabinck (48) en opstapper Roger Zoete (60) om het leven gekomen. De drie andere bemanningsleden werden uit hun reddingsvlot gered door een passerend cruiseschip.

Zaterdagmiddag 25 augustus was de Z 19 vissende uit de kust van het Verenigd Koninkrijk, 25 mijl van Great Yarmouth, toen de kotter kapseisde. Het kapseizen van de ruim 30 meter lange kotter ging zo snel dat er geen alarm kon worden geslagen. Het weer was slecht, tot windkracht acht en met hoge golven, maar de opvarenden Dirk Coolsaet, Luc Heyneman en Pascal Pincket konden vanaf de ondersteboven drijvende romp in het losgekomen reddingsvlot klimmen. Slabinck en Zoete lukte dat niet. De epirb van de kotter is niet afgegaan.

Toen een tanker passeerde werd vanuit het reddingsvlot een vuurpijl afgeschoten, maar er werd niet gereageerd. Om 20.30 uur, zo’n vier uur na het kapseizen, reageerde het cruiseschip ‘Pacific Princess’ wel op een afgeschoten vuurpijl. Het schip was op weg naar het Britse Dover, onderbrak de reis en nam het drietal aan boord, waar ze werden nagekeken door de scheeparts.

Na de alarmmelding door het cruiseschip werd door de Britse Kustwacht onmiddellijk een grote zoekactie opgezet naar de twee vermiste vissers, met reddingboten, helikopters en schepen in de directe omgeving. Ook het cruiseschip deed daar enige tijd aan mee. ,,De Britse collega’s hebben de operatie gecoördineerd, maar wij zijn continu geïnformeerd, zodat wij in België de betrokken partijen op de hoogte konden houden’’, vertelt Réjane Gyssens van MRCC Oostende.

Zes uur na de alarmmelding werd de zoekactie in de nacht tijdelijk gestaakt. De kans op overleving werd bijzonder laag ingeschat. Bij het eerste licht zondagmorgen werd de zoekoperatie weer opgestart. Omstreeks 14.00 uur werden de twee lichamen door een helikopter gelokaliseerd in de omgeving van de inmiddels gezonken kotter en geborgen. De stoffelijke overschotten van Slabinck en Zoete zijn nog in het Verenigd Koninkrijk.

Zware grond

Omdat er geen direct levensgevaar was zijn de drie overlevenden zaterdagavond aan boord gebleven van het cruiseschip totdat die zondagochtend in Dover arriveerde. Ook daar zijn ze onderzocht. In Dover is het drietal met de ferry naar Duinkerken gevaren, waar ze zondagmiddag werden opgevangen door de families en de reder.

De Z 19 is eigendom van Peter Thysebaerdt (53), die zelf tot twee jaar geleden voer op zijn kotter en nog af en toe insprong. De aangeslagen Thysebaerdt vertelt dat de kotter slagzij maakte toen de netten met zware grond boven waren gekomen. ,,Het is zo snel gegaan; in een halve minuut lag de kotter ondersteboven.’’ Kurt Slabinck was al enige jaren de vaste schipper. Roger Zoete voer eigenlijk op de Z 67. Omdat deze kotter met pech voor de kant ligt kon hij een invalreis op de Z 19 maken toen daar een man ziek was geworden.

,,Zo triest allemaal. We gaan er alles aan doen om ze zo snel mogelijk naar huis te krijgen. Onder voorbehoud zullen de begrafenissen plaatsvinden op donderdag 6 september van Roger Zoete en op zaterdag 8 september van Kurt Slabinck.’’

Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in België (door de Federale instantie voor Onderzoek van Scheepvaartongevallen) wordt een onderzoek ingesteld naar de precieze oorzaak van de ramp.

Afgelopen woensdag kreeg Thysebaerdt vanuit het VK bericht over de positie van zijn schip: NB 52.48.406 OL 002 19 569. Het vaartuig ligt op z’n bakboordkant. Er is geen direct gevaar voor de scheepvaart.