Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Han Ypma stopt, maar doet voorlopig nog wel het management

Twee bedrijven kopen samen WR 244

DEN OEVER/IJMUIDEN – De combinatie Jan Visser (IJM 8) en Nico van der Plas (KW 5) koopt samen het Wieringer visserijbedrijf van Han Ypma (WR 244).

Een ongebruikelijke transactie, om als afzonderlijke kottereigenaren gezamenlijk een kotter erbij te kopen. Maar Nico van der Plas en Jan Visser hebben elkaar gevonden in de forse investering en in de toekomst op korte en op lange termijn. ,,Het gaat alles bij elkaar om een flink bedrag, en dat is met z’n tweeën toch makkelijker te overbruggen’’, stellen beiden.

De kopers en verkoper hadden zich afzonderlijk bij Pieter de Jong van De Elburger Scheepsbemiddeling gemeld en die bracht de partijen samen. ,,Als je wat weet, we zijn samen in de markt voor een Eurokotter’’, zeiden Visser en Van der Plas. Ypma (58) op zijn beurt heeft geen opvolging in het bedrijf en beseft dat de markt na het topjaar 2016 goed is. De verkoop is inclusief (tong)quotum, seizoensdocument en uiteraard de pulsontheffing. De drie vissers kennen elkaar goed, maar hadden nooit tegenover elkaar iets van belangstelling laten blijken.

De KW 5 en de IJM 8 blijven afzonderlijke bedrijven, en zowel Van der Plas als Visser hebben een vaste ploeg op hun kotter. Nico’s zoon Art-Jan (20), die nu nog stage vaart op een coaster, zal op de WR 244 gaan varen. Van der Plas is er blij mee dat hij het komend jaar onder de hoede van Han Ypma komt. ,,Hij wordt als het ware opgeleid door Han, die ook het management van de kotter blijft doen en de netten voor ons blijft maken.’’

De KW 5 zit op dit moment met de puls op een tongetje, net als de WR 244, en de IJM 8 zit nog in Het Kanaal. Alle drie voeren aan op IJmuiden. Ook de WR 244, zoals de laatste jaren gebruikelijk. In het najaar gaat de kotter op garnalen. Het nummer WR 244 blijft voorlopig op de boeg staan. ,,Het zit er mooi opgelast’’, lacht Visser. ,,En anders moeten we ook weer kiezen tussen een Katwijks of een IJmuider nummer. Nee hoor, het zit voorlopig best zo.’’ De eerstkomende jaren zal het volgens Visser en Van der Plas gaan zoals het nu gaat. ,,En daarna zien we wel verder.’’

Het mag dan zo zijn dat Ypma tegenover De Jong liet blijken dat er te praten zou zijn over verkoop, maar dat komt nu toch sneller dan zelf verwacht. Een jaar geleden heeft de tiptop onderhouden WR 244 nog een grote revisiebeurt in de thuishaven Den Oever ondergaan.

Han Ypma is er nog een beetje beduusd van en heeft na de ondertekening van het voorlopig koopcontract een paar slapeloze nachten gehad. ,,Ik zit 43 jaar op zee. ’t Zal dus wel even wennen zijn. Daarom is het heel mooi dat ik nog even mag doorvaren en zo verder kan afbouwen.’’

Ook voor de bemanning van de WR 244 gaat er namelijk voorlopig weinig veranderen. Die blijft vooralsnog aan boord, met hetzelfde vaarschema en dezelfde deelloonpercentages. Ook het registratienummer blijft dit jaar ongewijzigd.

Ypma was al regelmatig een weekje thuis, en had in de persoon van Jack Kraak een goede (zet)schipper. Derde man aan boord is John Tijssen. ,,Van de zomer komt Nico z’n zoon dus aan boord, en mij is gevraagd hem nog een half jaartje te begeleiden. Dat doe ik heel graag.’’