Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
VNO-NCW bemiddelt in unieke overeenkomst

Trawlerreders en Greenpeace slaan handen ineen

Er is onder leiding van VNO-NCW twee jaar gewerkt aan deze MoU. De overeenkomst werd woensdagmiddag in het kantoor van de werkgeversorganisatie in Den Haag ondertekend door directeur Sylvia Borren van Greenpeace, de drie trawlerrederij-directeuren Annerieke Vrolijk, Diek Parlevliet en Gerard Zwijnenberg en voorzitter Gerard van Balsfoort van de PFA.

Van Balsfoort is er zich van bewust dat het een unieke overeenkomst is. De visserijsector en Greenpeace zijn de laatste decennia mijlenver uit elkaar gegroeid. Juist de pelagische sector was de afgelopen jaren de gebeten hond bij Greenpeace en het mikpunt van gerichte protestacties, inclusief speedboten, spandoeken en op trawlers gekladde leuzen. ,,Het tekenen van deze MoU is een proces van twee jaar geweest, waarbij over en weer meer begrip gecreëerd is voor wat duurzame visserij inhoudt en welke bijdrage de PFA hieraan heeft geleverd en bereid is nog verder te leveren. Wij zien deze overeenkomst als een erkenning van onze jarenlange investering in een verantwoorde visserij. Dit is winst.’’

Een MoU is een intentieverklaring tussen partijen en niet juridisch bindend, maar beide partijen benadrukken dat de overeenkomst, met een looptijd van tien jaar, zeker niet vrijblijvend is. Zo liggen er afspraken over de verzameling van data, de aanpak van duurzaam visserijbeheer in West-Afrika, en het (niet) vissen in gebieden bij de Noord- en de Zuidpool die nu nog niet bevist worden.

Met de permanente dialoog die de PFA en Greenpeace de komende jaren zullen aangaan wordt erkend dat de PFA al constructief bijdraagt aan een efficiënt visserijbeheer in alle regio’s waar de leden vissen, en een leidende rol speelt bij de verzameling van wetenschappelijke gegevens, en bij onderzoeken naar het vermijden van bijvangst, verhogen van de selectiviteit en het verminderen van de impact op het mariene ecosysteem.

In een gezamenlijk persbericht spreken Greenpeace en de PFA hun waardering uit voor de belangrijke rol die VNO-NCW heeft gespeeld als bemiddelaar en adviseur. Alle partijen zien uit naar verdere samenwerking en concretisering van de afspraken.

De leden van de PFA zijn de drie Nederlandse visserijbedrijven Parlevliet en Van der Plas, Cornelis Vrolijk (inclusief Jaczon) en W. van der Zwan. Inclusief de vriestrawlers onder Duitse, Britse, Franse en Litouwse vlag vallen er momenteel 17 vriestrawlers onder de PFA, die behalve in de Europese wateren onder meer ook vissen bij Mauritanië en Marokko en in de Pacific.