Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Team Pieke Molenaar winnaar VisHack 2018

Tong scheiden in het ‘net effe anders’

STELLENDAM – De tong is een ware ontsnappingskunstenaar, ook in een pulsnet. Als we die eigenschap nu eens gebruiken om de tong in het vistuig van andere vissoorten te scheiden? Het was een van de vier ideeën die werden uitgewerkt tijdens de VisHack 2018 afgelopen vrijdag en zaterdag in Stellendam en die zaterdagmiddag aan de jury werden gepresenteerd. Het team van wetenschapper Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research won de eerste prijs met dit netontwerp ‘net effe anders’, waarin de tong ontsnapt naar een zak waar hij echt niet meer uit kan en de overige marktwaardige vis wordt opgevangen in een kuil met grote mazen.

Met de VisHack wil organisator Stichting De Noordzee ‘een katalysator zijn voor oplossingen en innovaties in de visserij’. Er werden tijdens de VisHack interdisciplinaire teams gevormd, van programmeurs, dataspecialisten, ontwerpers en vissers, die tot verrassende en innovatieve IT-toepassingen kwamen die interessant zouden kunnen zijn voor zowel de vissers als voor de milieuorganisaties. Meer over de VisHack elders in deze Visserijnieuws. Op de foto links de vierkoppige jury onder voorzitterschap van directeur Tammo Bult van Wageningen Marine Research, en rechts het winnende team, met in het midden Dirk Kraak van de BRA 7 (vooraan) en Pieke Molenaar, en Dennis Leeuw, Tim Haasnoot, Juriaan Brouwer en David Ras.