Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Veel jonge platvis Noordzee; vangstadviezen fors omhoog

Tong en schol uitzonderlijk positief bijgesteld

IJMUIDEN – De bestanden schol en tong in de Noordzee staan er nog beter voor dan eerder dit jaar werd geschat, aldus de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). De vangstadviezen voor 2020 van deze soorten worden daarom uitzonderlijk positief bijgesteld, in lijn met het behalen van de Europese doelstelling van de maximaal duurzame oogst (MSY).

ICES geeft jaarlijks in juni advies over de vangsthoeveelheden voor het volgende jaar. Na de zomer komen er echter nog resultaten uit verschillende visstandonderzoeken beschikbaar, zoals de boomkorsurvey BTS. Deze resultaten zijn dit jaar aanleiding om de vangstadviezen voor tong en schol fors naar boven bij te stellen.

De aanwas van de belangrijke platvissoorten is veel en veel groter dan eerder dit jaar werd ingeschat. Het gevolg is dat het vangstadvies van Noordzeetong wordt bijgesteld van een daling van 1,9 procent naar een stijging van maar liefst 40 procent ten opzichte van 2019. En het vangstadvies voor schol is veranderd van een daling van 7,6 procent in een stijging van 17 procent.

Veel jonge tong en schol

De nieuwste resultaten uit de boomkorsurvey (BTS) laten zien dat de aanwas van jonge tong groot is. Alleen in 1963 en 1987 waren de jaarklassen sterker. Dit zal leiden tot een groei van het bestand volwassen tong, wat een positieve bijstelling van het vangstadvies tot gevolg heeft. Voor tong geldt een Europees meerjarig beheerplan voor de gemengde visserij in de Noordzee (Multi Annual Plan, hierna: Noordzee-MAP). Op basis van het Noordzee-MAP adviseert ICES dat de totale vangst van tong in de Noordzee in 2020 binnen de bandbreedte van 10.192 en 29.767 ton moet blijven. Wanneer uitgegaan wordt van het maximaal duurzame niveau komt het vangstadvies uit op 17.545 ton tong.

De resultaten uit de BTS laten ook een grote toename van jonge schol zien. Dit komt door de sterke jaarklasse 2018 (scholletjes die in 2018 zijn geboren). Het is de op één na grootste jaarklas ooit gemeten. Dit veroorzaakt een positieve bijstelling van het vangstadvies. ICES adviseert op basis van de MSY-benadering voor 2020 een totale vangst van maximaal 166.499 ton schol voor de Noordzee en het Skagerrak. Dit is een toename van 17 procent ten opzichte van de toegestane vangst in 2019.

Het scholbestand Noordzee/Skagerrak – nu al een record - blijft groeien, en wordt na de geadviseerde TAC-verhoging op 1,2 miljoen ton geschat.

Kabeljauwvangst halveren

Ook voor kabeljauw is het vangstadvies herzien.

De aanwas van jonge vis wordt toch iets groter geschat na de internationale bottomtrawlsurvey (IBTS). Bij een visserijdruk op MSY-niveau luidt het advies van ICES voor deze gebieden dat de visserij in 2020 maximaal 13.686 ton kabeljauw mag vangen, een afname van 61 procent ten opzichte van 2019. Afgelopen zomer werd een nog grotere daling van 70 procent geadviseerd.

Tabel: Ontwikkelingen paaibestanden en visserijdruk, totaal toegestane vangsten in 2019 en ICES-advies voor 2020 (in tonnen) voor vissoorten die belangrijk zijn voor Nederlandse visserij.  Geactualiseerd advies.
Tabel: Ontwikkelingen paaibestanden en visserijdruk, totaal toegestane vangsten in 2019 en ICES-advies voor 2020 (in tonnen) voor vissoorten die belangrijk zijn voor Nederlandse visserij. Geactualiseerd advies.