Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oesterdag en mosseldag op Schelpdierconferentie

Theorie en praktijk

VROUWENPOLDER - Organisatoren Jaap Holstein en Cora Seip kunnen terugkijken op een geslaagde Schelpdierconferentie. Vorige week donderdag en vrijdag konden 160 deelnemers verwelkomd worden, terwijl de bedrijvenpresentatie gegroeid was. De conferentie was grofweg ingedeeld in een oesterdag (donderdag) en een mosseldag (vrijdag). De bedrijvenbeurs in de hal was twee keer zo groot als op de vorige editie twee jaar geleden. Op beide dagen kwam een breed scala aan onderwerpen voorbij.

Op donderdag liepen de besproken onderwerpen uiteen van de algemene meerwaarde met schelpdieren, zandmotoren en zandsuppleties en het effect op de veiligheid van oesterriffen tot zeer op de praktijk gerichte onderzoeksvragen als hoeveel oesters maximaal in een mandje/zak en hoe hoog moet dat mandje hangen.

De oestersector in Nederland kampt met het herpesvirus en met de oesterboorder. Oesterkweker Ashley Turner uit Australië bleek een inspirerende spreker. Hij kweekt oesters in mandjes boven de bodem (het BST-systeem), wat soelaas biedt tegen oesterboorders. Hij waarschuwde voor het te veel opschroeven van de productie door te veel oesters in de mandjes te doen. ,,Als je gaat voor volume ga je verloren.’’

De donderdag werd afgesloten met de prijsuitreiking van de Duurzaamheid Award aan mosselkweekbedrijf M&M Padmos uit Bruinisse. De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat prees de sector daarbij voor het gezamenlijk optrekken bij de TTX-crisis. Om uit het dal te komen zal dat samenwerken ook op andere gebieden noodzakelijk zijn.

Een geïnteresseerd gehoor op de donderdagmorgen voor Werner Lindhout van Haans Advocaten, met rechts dagdeelvoorzitter Nathalie Steins van Wageningen Marine Research.Een geïnteresseerd gehoor op de donderdagmorgen voor Werner Lindhout van Haans Advocaten, met rechts dagdeelvoorzitter Nathalie Steins van Wageningen Marine Research.Op de vrijdag werd het nieuwe meerjarige project KOMPRO toegelicht, wat staat voor ‘Kennis en Onderzoek voor de MosselPROductie’. Het uitgangspunt van KOMPRO is dat alle werkzaamheden in onderlinge samenwerking tussen onderzoekers en mosselkwekers worden uitgevoerd. Ook deze dag ging het over factoren die kweekrendement kunnen beïnvloeden (voedsel, dichtheid mosselen op de percelen etc.).

Genetisch gezien is er volgens Arjan Gittenberger van Gimaris in Nederland sprake van één mosselsoort, Mytilus edulis, met daarbinnen populaties die beter dan wel slechter bestand zijn tegen veel stroming. Over de jaren heen is de genetische samenstelling van de mosselen die in de Nederlandse natuur voorkomen ook niet veranderd.

Ook op vrijdag was er weer een inspirerende spreker/kweker uit het buitenland. De Brit John Holmyard liet zien dat hij inmiddels de techniek beheerst om op open zee in een hangcultuur mosselen te kweken. Echtgenote Nicky zei in de wandelgangen dat er binnenkort excursies georganiseerd zullen worden, mits het weer dat toelaat... Kent Fergusson van Go Deep uit Canada liet technieken zien voor drijvende systemen voor mosselen en oesters die helemaal onder water liggen en dus niet zichtbaar zijn aan de oppervlakte.

Naar aanleiding van de lezing van René Peters van TNO over het ruimtegebruik op de Noordzee werd de combinatie visserij en windmolenparken aangetipt. In Vlaanderen gaan ze met een proef starten. Secretaris Addy Risseeuw reflecteerde namens de PO Mossel dat het kweken op volle zee misschien wel de stip op de horizon is, maar dat de huidige kweek er nog niet klaar voor is. De PO wil graag meedenken, maar zal deze kar niet trekken.

Tevreden

Risseeuw zette na afloop organisator Jaap Holstein in het zonnetje en prees hem voor zijn inzet ‘voor de kennisuitwisseling en deskundigheidsbevordering binnen de schelpdiersector middels het organiseren van de conferentie’. Holstein is tevreden: ,,Goede sprekers, veel interactie, een mooi aantal bezoekers en standhouders en veel positieve reacties. Wij hopen dat de besproken onderwerpen stof tot nadenken hebben gegeven.’’ Een uitgebreid verslag van de conferentie zal binnenkort verschijnen op www.schelpdierconferentie.nl.