Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Spoorboekje voor scheiding afvalstromen

Texel ondertekent Green Deal Visserij Schone Zee

OUDESCHILD – Wethouder Edo Kooiman namens de gemeente Texel en bestuurslid Pieter van der Vis namens de CIV Texel tekenden woensdag 17 april de Green Deal Visserij voor een Schone Zee.

De Green Deal Visserij voor een Schone Zee is een samenwerkingsverband van 24 partners waarin de visserijsector, havens, afvalverwerkers, rijksoverheid, gemeenten en maatschappelijke organisaties tot doel hebben gesteld de afvalkringloop te sluiten en te voorkomen dat afval in zee belandt. Concrete acties zijn: afvalscheiding aan boord en in havens, deelname aan Fishing for Litter, stimuleren recycling, het geven van bewustwordingslessen op visserijscholen en het ontwikkelen van alternatieven voor vispluis. Oudeschild is zowel vissershaven als passantenhaven als toeristische trekpleister. Doordat verschillende functies in de haven met elkaar verweven zijn, is het extra belangrijk dat de haven schoon is. Die doelstelling wordt bekrachtig door de ondertekening van de Green Deal Visserij voor een Schone Zee.

Bijzonder in Oudeschild is dat alle scheepvaart het huisvuil in één en dezelfde container kwijt kan. Ook maken leden van de jachthaven voor bijvoorbeeld oude oliefilters gebruik van het afvalstation van de CIV. Dit zorgt voor een overzichtelijk geheel en bevordert goede inzameling van afvalstoffen. Ook het systeem waarbij vissers- en andere schepen zwavelvrije dieselolie kunnen tanken en vuilwater, oude olie en oliehoudend water (bilge) af kunnen pompen is uniek voor een Nederlandse vissershaven. De ervaringen op Texel kunnen gebruikt worden in andere Nederlandse visserijhavens.

Afvalspoorboekje

In alle Nederlandse visserijhavens kunnen afvalstromen gescheiden worden afgeleverd. Er zijn voorzieningen voor huishoudelijk afval, operationeel afval, Fishing for Litter afval, netten en pluis. In Oudeschild wordt pluis al jaren apart ingezameld. Om duidelijk te maken aan de visser waar hij welk afval kwijt kan, zijn afvalspoorboekjes ontwikkeld. Deze zijn terug te vinden op www.visserijvooreenschonezee.nl.