Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
TB Shipyards Harlingen

Tewaterlating 'Annalijdia'

HARLINGEN – Bij TB Shipyards werd vorige week dinsdag de nieuwe LT 43 'Annalijdia' uit de loods gereden. Via het platform gleed de 34,5 meter lange Britse twinrigger/flyshooter onder toeziend oog van de Katwijker familie Van Duijn in de Harlinger haven.

,,Normaliter wordt bij het te water gaan gebruik gemaakt van de hellingkarren van het reparatieplatform, maar vanwege de scheepsvorm – geen evenwijdig middenschip en een oplopende kiel – is bij de LT 43 gekozen voor samenwerking met KTF Harlingen'', legt Henri de Vries van TB Shipyards uit. ,,Zij hebben met ALE Heavylift uit Breda een plan uitgewerkt om het schip uit de hal, naar de scheepslift te rijden. Dit is gedaan met zogenaamde SPMT's bestaande uit vier groepen/wagens. SPMT is een afkorting voor Self Propelled Modular Transporter, wat inhoudt dat het een zelfrijdende, modulair uitgevoerde, transportwagen is voor het vervoer van uiteenlopende, maar altijd zeer zware objecten. Uitgangspunt qua scheepsgewicht was 550 ton, inclusief hulpmateriaal en het eigengewicht van de wagens is rekening gehouden met een totale belasting op de wagens van circa 765 ton.''

Diverse voorbereidingen werden op maandag al getroffen, dinsdag om 09.30 uur werd aangevangen met het transport naar de scheepslift. Rond 13.00 uur stond de LT 43 op positie. En een half uur later volgde de daadwerkelijke tewaterlating.

Na de tewaterlating volgden direct de hellingproeven onder toeziend oog van ontwerper Ove Kristensen. Afbouw vindt verder plaats aan de steiger, de proefvaart is half juni gepland.

Foto: Adrie van Duijvenvoorde en TB ShipyardsFoto: Adrie van Duijvenvoorde en TB Shipyards

Foto: Adrie van Duijvenvoorde en TB ShipyardsFoto: Adrie van Duijvenvoorde en TB Shipyards