Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Actie Marianne van Veen en visserijbedrijf Werkhoven

‘’t Zou zonde zijn om schieraal te verkopen’

ZAANDAM/JISP – Verantwoordelijkheid nemen waar anderen het af laten weten. Zo ziet Marianne van Veen, de vrouw van beroepsvisser Arnold Werkhoven, haar actie om zaterdagmorgen 500 kilo dikke schieralen in de Voorzaan overboord te zetten.

Zaterdagmorgen 10.00 uur aan de Prins Hendrikkade in Zaandam. Arnold Werkhoven en zijn zoon Maikel lossen de eerste zending van 250 kilo schieralen. Marianne van Veen laat met behulp van de Hengelsportvereniging Zaanstreek de dikke palingen weer in onstuimig water zwemmen. Collega-beroepsvisser Jan Butter uit de Eilandspolder kijkt toe. ,,’t Zou zonde geweest zijn om deze palingen te slachten. Ze moeten weer voor glasaaltjes gaan zorgen’’, zegt Marianne. Wat haar betreft krijgt het voorbeeld navolging.

Net als de collega’s mocht Werkhoven in de maanden september, oktober en november niet op paling vissen. Met een handjevol fuiken ving de beroepsvisser uit Jisp in de maand december ‘zomaar’ 500 kilo. Die had hij voor een tientje de kilo aan de handel kunnen verkopen. Maar Marianne -  werkzaam als jurist op een deurwaarderskantoor - kreeg een  ander idee. ,,Die paling kan nauwelijks ongeschonden naar zee. Dus wat hebben die beperkende maatregelen tegen de beroepsvissers dan eigenlijk voor zin? Met steun van mensen en bedrijven die de aal een warm hart toedragen hebben we daarom besloten de paling ‘over de dijk’ te zetten en zo de kans te geven om aan de voorplanting mee te doen. We moeten immers ook aan de lange termijn denken!’’

Arnold Werkhoven lost tweemaal 250 kilo schieraal aan de Prins Hendrikkade in Zaandam.Arnold Werkhoven lost tweemaal 250 kilo schieraal aan de Prins Hendrikkade in Zaandam.Vanuit Jisp doet Werkhoven deze zaterdagmorgen twee ritjes met het busje om per keer 250 kilo schieralen aan de Prins Hendrikkade uit te zetten. Aan de goede kant van de Wilhelminasluis met Zaangemaal, zodat de paling via het Noordzeekanaal en IJmuiden vrij naar buiten kan trekken. ,,Die Wilhelminasluis is een groot knelpunt, de twee centrifugaalpompen malen onze paling makkelijk tot snot. In 2013 was er nationaal nog geld voor een Paling over de Dijk-project op deze locatie en kon hier 1.829 kilo schieraal worden gered.’’

De Hengelsportvereniging Zaanstreek met vijfduizend leden in de regio steunt het initiatief van Van Veen en helpt ook praktisch mee.  ,,Wij vinden dit belangrijk genoeg’’, motiveert voorzitter Thijs ten Wolde bij het uitzetten van de paling vanaf een boot van de havendienst. ,,Lokaal gaat het hier best tussen de beroeps- en de sportvissers.’’

Aan boord gaat Marianne er even voor zitten. ,,Veel partijen in dit dossier leggen de verantwoordelijkheid bij een ander. Wij beginnen bij onszelf. Ik snap de maatregel om de visserij drie maanden te sluiten, hoewel dat ook best korter zou kunnen. Maar als het dan iedereen echt gaat om de toekomst van de paling, dan mis ik toch nog iets wezenlijks: een vrije uittrek. Op dat punt verwachten wij dus duidelijk meer actie van de waterschappen. En ook van de overheid. Ook Sportvisserij Nederland kan meer doen. Privaatrechtelijk is al wel een maatregel afgekondigd dat sportvissers geen paling mogen meenemen, maar dat wordt niet of nauwelijks gehandhaafd. Ze hebben altijd wel aal onttrokken en niet aangevuld en dragen dus ook verantwoordelijkheid Ze kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan de lokale hengelsportverenigingen!’’

MAURIK - Stichting Dupan heeft vorig jaar in de maanden september tot en met november op vijftien locaties in Nederland circa 4.000 schieralen over de dijk gezet. Met name bij de waterkrachtcentrales in Maurik (1.839 kilo) en in mindere mate Lith (1.412 kilo) werden soms wel honderden kilo’s per fuiklichting opgevangen. In totaal werden bij deze twee WKC’s ruim 3.000 schieralen langs de turbines geholpen. In Friesland werd door de vissers met steun van het Wetterskip in totaal op vijftien locaties paling geholpen, in totaal echter niet meer dan 675 kilo. Dupan meldt in haar jongste journaal dat in Friesland vorig jaar een omvangrijke stropersactiviteit werd geconstateerd. Op vrijwel alle locaties werden beroepsvissers gedupeerd.

In  2012 en 2013  is er vanuit de Noord-Hollandse boezem (Hollands Noorderkwartier) tijdens de Dupan-projecten bij vier gemalen respectievelijk 2.479 en 2.937 kilo schieraal uitgezet in het Noordzeekanaal. Verreweg de meeste van deze schieraal werd daarbij weggevangen en overgezet bij het Zaangemaal: achtereenvolgens 1.501 en 1.829 kilo.

Dupan-voorzitter Alex Koelewijn noemt de eigen actie van Werkhoven en Van Veen lovenswaardig. Omdat leden van de Noordhollandse Bond van Binnenvissers, inclusief voorzitter Arnold Werkhoven, hun lidmaatschap van de Combinatie van Beroepsvissers hebben opgezegd, kon Dupan afgelopen jaar niet meewerken aan een Paling over de Dijk-project in Noord-Holland.