Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gebroeders Marijs investeren in viskwaliteit

Superstrak aan boord van ARM 22

HARLINGEN - ,,Een plaatje is het geworden, zo netjes en strak!’’, zeggen schipper Jan en machinist Klaas Marijs van de ARM 22. ,,We zijn supertevreden.’’ De Zeeuwse pulskotter kwam afgelopen zomer voor groot onderhoud en modernisering naar Harlingen. Hoofdrollen waren er voor VCU-TCD, timmerbedrijf L. Post & Zn., Maritiem Elektro Zeeland en Henk Ratering.

De gebroeders Marijs besteden bovengemiddeld aandacht aan de vangstverwerking, en hebben nu heel bewust geïnvesteerd in verdere kwaliteitsverbetering. In de compleet nieuwe bubblevangstverwerkingsinstallatie van de TCD wordt de vis na het strippen direct gespoeld en valt vervolgens in aangepaste kokers met slurryijs om razendsnel afgekoeld te worden. ,,Dat is goed gelukt’’, zegt Klaas Marijs na de eerste visweken. Marijs wil graag de namen noemen van tekenaar Willem de Boer en uitvoerder Meindert Bakker.

Nieuwe vangstverwerkingsinstallatie van de VCU-TCD. Na het strippen gaat de vis rechtstreeks in de spoelmachines en valt vervolgens in stortkokers met slurryijs.Nieuwe vangstverwerkingsinstallatie van de VCU-TCD. Na het strippen gaat de vis rechtstreeks in de spoelmachines en valt vervolgens in stortkokers met slurryijs.

Bovendeks kunnen twaalf vissoorten voorgesorteerd worden. In het visruim wordt de vis door de bemanning op maat gesorteerd en afgewogen. De VCU leverde ook een nieuw catchmanagementpakket. Het visruim is heringedeeld, met een vaste plek voor de peektafel achter drie extra stortkokers. Bovendeks kun je op een touchscreenscherm kiezen in welke koker je de vis wil hebben, daarvoor zijn in de dekstortkoker luchtcilinders aangebracht.

Nieuw visruim. De gebroeders Marijs sorteren en wegen aan boord.Nieuw visruim. De gebroeders Marijs sorteren en wegen aan boord.

Koeling is compleet vernieuwd. Behalve een Buus-ijsmachine voor zout- danwel zoetwaterscherfijs staat er ook een VCUslurryijsmachine in het visruim. Een noviteit op de kottervloot is de Stonhard-kunststofvloer in het visruim.

Monteurs van M.E.Z. in het Zeeuwse Wemeldinge reden naar de Friese vissershaven en tekenden aan boord van de Arnemuider kotter voor een nieuwe hoofdschakelkast in de voorste machinekamer, touchscreens en led-verlichting onder de buiskap en in het visruim.

Nieuw visruim. De gebroeders Marijs sorteren en wegen aan boord.Nieuw visruim. De gebroeders Marijs sorteren en wegen aan boord.

Op de servicebusjes van Ratering staat: hoogwaardig coaten en isoleren. ,,Nadat sloopwerkzaamheden afgerond waren en al het nieuwe leiding- en staalwerk plus bekabeling door de VCU, HR Piping en M.E.Z. waren aangebracht hebben we het visruim en de buiskap eerst geïsoleerd met purschuim’’, zegt Henk Ratering.

Onder leiding van Hendrik Post werd vervolgens door L. Post & Zn een nieuw dek aangebracht, en het visruim en de buiskap keurig betimmerd. Daaroverheen bracht Ratering in het visruim en onder de bak polyurea coating aan. Ratering: ,,Een groot verschil met alle voorgaande buiskappen die we gemaakt hebben is de vloer. Deze vloer op de ARM 22 is volledig voorzien van een antracietkleurige coating met een geïntegreerde antisliplaag. Voorafgaand aan het aanbrengen van onze polyurea coating op de vloer zijn alle bevestigingspunten voor de vangstverwerking uitgemeten en aangebracht door de VCU. Dit om te voorkomen dat er tijdens het plaatsen van de vangstverwerkingsinstallatie door slijp- of laswerkzaamheden schade zou ontstaan aan de coating.’’

RVS-traanplaat onder de stortbakken.RVS-traanplaat onder de stortbakken.

Om aantasting door zout water zoveel mogelijk tegen te gaan werden de vloer en de staalconstructie in het lierhok eveneens voorzien van polyurea. Vloer en alle stalen liggers werden vooraf door Combistralen gestraald. Na het schoonmaken en ontvetten van het lierhok door de Zeeuwse bemanning voorzag Ratering de wanden van een 2K-verf.

Als ‘kers op de taart’ mocht Ratering de boorden en het onderste gedeelte van de accommodatie voorzien van een nieuwe laag 2K. ,,Marijs koos ervoor om het ‘oude geel’ te vervangen door wit. Gedurfd, maar wel heel strak! Het spuiten en schilderen van 2K-verfsystemen is iets wat we normaal alleen toepassen over onze polyurea coating heen ter uv-bescherming. Het was voor onze medewerkers een enorme uitdaging om het schilderwerk ‘on-site’ succesvol uit te voeren. Een mooie verbreding van ons dienstenaanbod’’, aldus Henk Ratering.