Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Pulswing als tijdelijk kunstobject

Strijd tussen feiten en politieke lobby

AMSTERDAM – Een pulswing is vorige week in een Amsterdams museum gehesen. Het is een aanklacht tegen Europese politiek. Op 16 april stemde het Europese Parlement definitief voor een verbod op de pulstechniek. Het overbodig geworden pulstuig van de UK 158 is omgedoopt tot kunstobject ‘Galvanize’ en tot 15 november te zien in Arti et Amicitae, de oudste kunstenaarssociëteit van Amsterdam. Achter het pulstuig zijn 84 spiegels aangebracht, evenveel als het aantal Nederlandse ontheffingen dat door Brussel en Den Haag was afgegeven. Daarmee willen de kunstenaars ook zeggen dat het tuig opnieuw in de schijnwerpers is gezet nu Nederland het pulsverbod juridisch aanvecht bij het Europese Hof.

,,Hoewel veel mensen waarschijnlijk over de puls hebben gelezen, hebben weinigen deze revolutionaire uitvinding ooit in volle glorie gezien. Dit geldt in het bijzonder voor het stadse publiek.  Tijdens de expositie gebruiken de ontwerpers de tentoonstellingsruimte als uitvalsbasis om de immer innovatieve visserij de vraag te stellen wat er moet gebeuren met de overbodig geworden pulsvleugels. Galvanize verbeeldt een strijd tussen feiten en een politieke lobby, waarbij de wetenschap uiteindelijk het onderspit delfde’’, aldus de dames van Pink Pony Express. Dit ontwerperscollectief sprong eerder in de bres voor de visserij met het ontwerp van een nieuwe kotteroorbel en een tijdelijk kunstwerk van viskisten op de Urker haven. De oorbel – genaamd De Kapitein – wordt binnenkort overgedragen door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik aan LNV-minister Carola Schouten.

De VCU hees het acht meter brede pulstuig vorige week woensdagnacht door het raam van de eerste etage van de sociëteit aan het Rokin.

Oproep

Cecilia en Tara van de Pink Pony Express missen nog de stem van de visserman in de tentoonstelling. ,,We zouden graag zoveel mogelijk vissers de komende week bellen (ook als je op zee bent) en vragen hoe jullie naar de toekomst van de puls kijken. Laat je stem horen! Dus stuur je 06 nummer of stuur een bericht of bel ons: 06-42129946.’’

Op de slotavond van 15 november worden vissers speciaal uitgenodigd (vanaf 20.00 tot 23.00 uur), en laten de kunstenaars korte films zien van hun verblijf op Urk, Texel en de Schotse kust in het kader van hun langlopende onderzoek naar de invloed van Brexit en EU-regelgeving op de visserij.