Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Buitenlandse tv-ploegen op de UK 237

Strafbare actie voor de camera

IJMUIDEN/URK – ,,Het kwartje is gevallen. Ik moest ondermaatse tongetjes weer laten zwemmen, ondanks mijn ernstige waarschuwing dat we dan illegaal bezig zijn. Deze strafbare actie hebben we daarom maar samen met het camerateam gepleegd. Het is simpelweg niet uit te leggen, maar de zotheid van de aanlandplicht moet gestopt worden!’’

Schipper Jurie Post van de UK 237 kan zijn ervaringen met de Duitse tv-zender ZDF humoristisch vertellen. Maar zijn boodschap is niettemin ernstig: ,,We willen babyvisjes niet uitmoorden, zoals Brussel ons opdraagt. Wij als vissers willen kleine vis redden. Tot ze Van der Valk-size zijn.’’

Een Britse cameraploeg van CNN en eentje van de Duitse ZDF-collega’s vlogen vorige week naar Nederland om de Nederlandse politiek te belichten door het oog van rechts-georiënteerde vissers. Er was contact gelegd met de actiegroep Eendracht Maakt Kracht, die de media-aandacht aangreep om de onzin van de aanlandplicht bij herhaling breed uit te kunnen meten.

Buitenlandse tv-ploegen op de UK 237Buitenlandse tv-ploegen op de UK 237 De UK 237 kwam er donderdag speciaal vervroegd voor naar IJmuiden. Met een flinke deining werd ’s middags het ruime sop gekozen, met dus twee buitenlandse camerateams aan boord van de Urker pulskotter. Zeeziekte velde het gros van de niet-vissers, maar dat mocht de pret niet drukken.

Post stond de Duitsers te woord, die voor het vervolg van de reportage vrijdagmorgen naar Urk kwamen. Samen werd een bezoek gebracht aan de haven en het Vissersmonument. De ZDF filmde ook thuis bij Post.

Collega Jan de Boer van de UK 33 werd voor de Amerikaanse tv-zender CNN geïnterviewd. Die waren echter totaal niet geïnteresseerd in de visserij. De centrale vraag was: Waarom neigen christelijke vissersdorpen ernaar om PVV’er Wilders te stemmen, en wat is de mening over de Amerikaanse president Donald Trump?