Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Lemsteraak in de Gids van Vissersvaartuigen

Stofberg wil gaan dwarskuilen

ENKHUIZEN – Pils Stofberg van de gelijknamige jachtwerf in Enkhuizen vist deze zomer met de Lemsteraak EH 17 ‘Twee Gebroeders’ met hoekwant. Om met de beug op aal te mogen vissen is de vergunning van de VD 84 overgenomen, toen de Volendammer kotter overging naar Jan-Paul Degeling en werd vernummerd in EH 41. ,,Een hele toestand om zo’n vergunning op naam te krijgen’’, aldus Stofberg. Dankzij de visserijvergunning kon de EH 17 ingeschreven worden in de Gids van Vissersvaartuigen.

Jachtwerf Stofberg is een begrip in de wereld van de klassieke vaartuigen. De broers Pils en Pim zijn de achtste generatie, en Enkhuizen is vanaf de oprichting in 1793 de vijfde vestigingslocatie. De 13,4 meter lange Lemsteraak EH 17 is in 2003 door Stofberg gebouwd, uiteraard met historisch vormgegeven details.

Pils is naar eigen zeggen gek van de visserij, en daarom ook lid van de historische visserijvereniging Workum. Zijn visserijactiviteiten beperken zich tot de avonduren. Zijn topweek de afgelopen twee maanden is 40 pond paling, vorige week gerealiseerd. ,,Niet gek voor een beginneling met zelfgemaakt hoekwant, toch? Als ik in m’n uppie 150 haakjes overboord zet, vind ik dat al heel stoer’’, lacht Pils.

Het palingseizoen 2019 zit er bijna op, maar Pils treft nu al voorbereidingen voor volgend seizoen. Hij wil dan graag gaan dwarskuilen, zoals vroeger, en vraagt daarom ontheffing aan om met een dubbele lijn te mogen aaskuilen.