Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kees Droog (WON 17) tevreden met animo voor vlootschouw

Staversmannen in Makkum in de prijzen

MAKKUM – De Makkumer jury koos de ST 24 vorige week vrijdag als mooiste vissersvaartuig dat zaterdagmiddag meedeed aan de vlootschouw.

Met circa 15 kotters op de vlootschouw is Kees Droog van de WON 17 een tevreden man. Droog is namens de visserijsector nieuw commissielid in de Stichting Visserijdagen Makkum met alle havenactiviteiten onder zijn hoede. Ter versterking had Droog dertig uitnodigingen aan collega’s in de regio gestuurd om ook naar de Makkumer visserijdagen te willen komen. Met name garnalenvissers uit Stavoren en Wieringen gaven daar gehoor aan.

Foto: Rienk NademaFoto: Rienk Nadema

Voor het eerst sinds jaren werd er weer een fraaie prijs voor het mooiste vissersvaartuig uitgereikt. Daarbij werd breder gekeken dan naar uiterlijk en vlaggetjes. De gebroeders Peke en Steven Wouda werden met de ST 24 winnaar. Broer Lubbert kreeg met de ST 27 de derde prijs. Makkumer Hans Poepjes nestelde zich met zijn WON 77 daar tussenin.

Foto: Rienk Nadema - De winnaars, van links naar rechts: Hans Poepjes, (WON 77), Peke en Steven Wouda (ST 24) en Lubbert Wouda (ST 27).Foto: Rienk Nadema - De winnaars, van links naar rechts: Hans Poepjes, (WON 77), Peke en Steven Wouda (ST 24) en Lubbert Wouda (ST 27).

Een trotse schipper-eigenaar Peke Wouda heeft de trofee gelijk in het stuurhuis opgehangen. De ST 24 vist sinds vorig jaar maart op onderzoeksbasis met garnalenpulstuigen; nu aan de ene kant met gewone klossen en aan de andere kant met rubberen schijven.

De visserijdagen in de Friese plaats op de grens van IJsselmeer en Waddenzee werden bezocht door naar schatting 10.000 bezoekers. Onder leiding van Arend en zoon Hans Poepjes werd respectievelijk 100 kilo ponen gerookt en 400 kilo schol gebakken. ,,Die waren in no-time weg’’, aldus Droog. Het open Makkumer kampioenschap ‘ielrikjen’ werd gewonnen door Jessica met haar vader Bernhard Veneman.

Foto: Rienk NademaFoto: Rienk Nadema