Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
WR 42 wordt WR 126, UK 92 wordt KG 18

Starters met brok ervaring

DEN OEVER/COLIJNSPLAAT – De gebroeders Gerard en Simon Verburg uit Colijnsplaat kopen de garnalenkotter UK 92 ‘Jennie’ van de gebroeders Woord. Zetschipper Johan Jeeninga neemt de WR 42 over. Het zijn starters met een brok ervaring. In beide gevallen werd bemiddeld door Cees de Jong van NL Shipbrokers in IJmuiden.

Gerard Verburg (44) start samen met zijn broer, hun nieuwe Zeeuwse visserijbedrijf is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als 2VOC BV. Simon blijft aan de wal. Gerard gaat ermee vissen, voor hem betekent het een terugkeer in de visserij na een tussenperiode als sleepbootkapitein in de baggerwereld. Verburg heeft jarenlang ervaring als schipper bij Jaczon, het laatst op de SCH 18 en Z 99. Af en toe viel hij de afgelopen jaren nog wel eens in en deed ook wel visserijklusjes voor Marisa Fisheries in Suriname. ,,De visserij bleef trekken, een sleper was niet echt mijn ding’’, motiveert Verburg. ,,Garnalenvissen wordt wel redelijk nieuw voor me.’’

WR 42 naar schipper Johan Jeeninga (Zoutkamp). Foto: Michiel de VrieWR 42 naar schipper Johan Jeeninga (Zoutkamp). Foto: Michiel de VrieVoor de 19 meter lange garnalenkotter is het nummer KG 18 aangevraagd. De naam wordt ‘Ladebomado’. Verburg moet er zelf om lachen, de naam is afkomstig van de kreet: Laat de boeren maar dorsen. KG 18 wordt het elfde nummer voor het in 1949 bij Seymonsbergen in Amsterdam gebouwde vaartuig. Ter vervanging van de UK 92 – drie jaar terug vanuit Yerseke aangekocht - kopen de Urker gebroeders Woord de ZK 14. Jan Woord blijft voorlopig bij Verburg vissen.

Al dik vijf jaar schippert Johan Jeeninga (37) op de WR 42 ‘Johanna Dieuwertje’ van Tjalling Loonstra. Loonstra is 65 en vist niet meer. Toen er een balletje werd opgegooid over overname van de kotter, waren de garbeide partijien daarmee in hun sas. ,,Het is een mooie kans om in te stappen en samen met mijn vriendin Gerie van der Veen een eigen visserijbedrijf te beginnen. Ik weet natuurlijk als geen ander wat ik aan dit vaartuig heb’’, zegt Jeeninga.

Jeeninga woont ‘vanwege de liefde’ in Zoutkamp, maar de geboren en getogen Wieringer laat de letters WR op de boeg staan. De garnalenkotter wordt vernummerd in WR 126 ‘Vertrouwen’. Onder dat nummer en die naam visten ook opa Jan en vader Egbert in de jaren zeventig en tachtig met hun eigen kotter. De 20,5 meter lange WR 42 ligt momenteel bij Machinefabriek Luyt voor de kant en wordt daar voorzien van ondermeer nieuwe gieken, lummels en een watertank. Zodra er ruimte in het dok is komt er een ballastkiel onder. WR 126 wordt het elfde registratienummer op de in 1953 bij Van der Molen in Zaandam gebouwde kotter.