Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Sperling (OD 6) vecht tegen aanlandplicht

Springlevende vis in de stortbakken

OUDDORP – Een filmpje met springlevende vis in de stortbak van de OD 6 vorige week is een hit geworden op Facebook.

Na het legen van de boxen vorige week moest de bemanning de jomper vervangen. De stortbakken werden intussen vol water laten lopen. ,,Ik wist niet wat ik zag’’, zegt schipper Pieter Sperling toen hij een kwartiertje later keek. Het filmpje toont overduidelijk aan dat de overlevingskansen van vis groot zijn. Van de levendige box werd een mooi filmpje gemaakt en met commentaar op Facebook gezet.

Sperling verzet zich publiekelijk tegen de aanlandplicht/discardban waarbij de kottervloot straks alle (gequoteerde) vis dood moet meenemen. ,,Ik zal vechten tot de laatste snik om dit te voorkomen’’, aldus Sperling. ,,Alle visbestanden staan er ongelooflijk goed voor. En dit zouden we nu weer kapot moeten gaan maken met een discardban??? Dacht het niet…’’

Naar aanleiding van een open brief in Visserijnieuws met inhoudelijke argumenten tegen de aanlandplicht is Sperling afgelopen zomer persoonlijk uitgenodigd op het ministerie van Economische Zaken om argumenten te wisselen. Via het ministerie was Sperling afgelopen woensdag te gast in Rotterdam om samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam te brainstormen over oplossingen. Ter illustratie nam Sperling modelnetjes mee van een boomkor- en pulstuig en zorgde hij ook voor een proefopstelling om pulsschokjes te voelen.

De OD 6 is in september omgeschakeld naar de pulsvisserij. Vorige week vrijdagmorgen kon er onder andere 4 ton tong en 5 ton schol worden gelost.