Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Innovaties voor de visserij

Speciale schepen, slimme oplossingen

ROTTERDAM – Special ships, smart solutions. Dat is het thema van de Europort-editie 2019. Beursmanager Raymond Siliakus verzekert dat de standhouders ook vissers heel wat moois te bieden heben.

Siliakus is bezig aan zijn zesde Europort. Hij weet heel goed dat Europort zijn roots in de binnenvisserij en visserij heeft. Vandaag de dag is de beurs in de wereldhavenstad internationaler en zakelijker. Welbeschouwd is de visserijwereld dat ook geworden. Hoe dan ook: Siliakus hoopt veel visserijvertegenwoordigers te begroeten. Ook om over de maritieme schutting heen te kijken. ,,Europort toont producten en diensten met een hoge technologische inhoud  die niet alleen interessant zijn voor nieuwbouw maar ook voor de reparatie en vernieuwing van vissersvloten.’’

Dat de beurs met veel landenstands een internationaal karakter heeft, is ook door Ahoy’ aangejaagd. De afgelopen jaren zijn vanuit Rotterdam maritieme beurzen georganiseerd in Turkije, Qatar, China, Iran en – nog steeds – in Roemenië. Daar zijn netwerken opgebouwd, met als resultaat dat veel relaties naar Europort komen.

De laatste stands zijn in de verkoop. Met duizend bedrijven in 750 stands staan de hallen van Ahoy’ tijdens Europort vol. ,,Dat is redelijk consistent. De meeste van onze standhouders zijn breed georiënteerd, maar dus wel met specialistische maritieme kennis in huis die voor meerdere sectoren interessant is. Maar let wel: ruim veertig procent van onze standhouders geeft aan toeleverancier van de visserijsector te zijn.’’

Siliakus ziet dat grote werven het lastig hebben, net als de traditionele offshore-industrie. Anderzijds biedt de klimaatdiscussie de offshore-industrie kansen. Het is duidelijk dat de belangen van de windindustrie op zee en die van de visserij die ruimte wil houden haaks op elkaar staan, beseft Siliakus.

Terug naar het thema van de beurs. Smart solutions gaat in de visie van Siliakus niet alleen over slimme techniek, maar ook over onderwijs en scholing en succesvolle businessmodellen. Een scala aan congressen en masterclasses die tijdens Europort georganiseerd worden zoomt in op slimme oplossingen voor de scheepvaart en scheepsbouw.

Visserijbedrijven hebben de afgelopen decennia getoond vooraan te staan waar het innovatie betreft. Wat dat betreft noemt Siliakus het Europese pulsverbod ronduit schandalig. ,,Dat was nou bij uitstek hét voorbeeld van innovatie en duurzaamheid dat we met z’n allen zo graag willen.’’


Openingstijden

Dinsdag 5 november 2019 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 6 november 2019 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 7 november 2019 10:00 - 21:00 uur
Vrijdag 8 november 2019 10:00 - 17:00 uur

Siliakus PlattegrondSiliakus Plattegrond


Van 5 t/m 8 november 2019 is Europort, georganiseerd in wereldhavenstad Rotterdam, de toonaangevende vakbeurs voor special purpose schepen. Europort is de zakelijke ontmoetingsplaats voor de maritieme industrie, met haar focus op gespecialiseerde schepen en slimme oplossingen voor de toekomst. Met 27.000 professionele bezoekers en meer dan 1.000 exposanten behoort Europort tot ’s werelds belangrijkste maritieme ontmoetingsplaatsen.

Op Europort vindt u fabrikanten en leveranciers van: Scheepsbouw, -reparatie en -ombouw, Voortstuwing en manoeuvreren, elektronica, communicatie en navigatie, mechanische en hulpsystemen, dek-, veiligheids- en speciale apparatuur en maritieme diensten (bijvoorbeeld classificatie, financiële en nautische diensten, media, overheid en brancheverenigingen).

Het beursprogramma omvat de sectoren marine, zeevaart, offshore specials, binnenvaart, baggerij, visserij, cruise & ferries, workboats en superjachten.