Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Inventarisatie naar bodemzaad gestart

Sommige lijnen helemaal vol mosselzaad, andere helemaal leeg…

DEN OEVER/HARLINGEN – Het oogsten van mosselzaad uit de invanginstallaties in de westelijke Waddenzee begint ten einde te lopen. ,,De resultaten zijn wisselend, maar overwegend goed te noemen’’, zegt visserijkundig ambtenaar Nico Laros.

Bijzonder is volgens Laros dat sommige lijnen vol zitten met mosselzaad, terwijl 100 meter verderop de lijnen helemaal leeg zijn. ,,De vissers staan hierbij voor een raadsel, maar weten tegelijk dat ‘de natuur’ de baas is.’’

Een aantal Zeeuwse kwekers heeft, rekening houdend met herfststormen, hun invangsystemen inmiddels (deels) veiliggesteld en naar beschutte plaatsen overgebracht. Naar schatting de helft van alle uitgezette systemen in de Waddenzee ligt volgens Rinus Padmos (BRU 8) nog in het water. Door de Firma Padmos (BRU 8/BRU 36/BRU 40) zijn alle pijpen en netten inmiddels binnengehaald. De ankers volgen zodra de weersomstandigheden dat toelaten. Het oogsten is over het algemeen onder gunstige weersomstandigheden verlopen.

Bodeminventarisatie

Afgelopen maandag is de bemanning van de BRU 68 vertrokken voor een mosselzaadinventarisatie in de Waddenzee, met aan boord onderzoeker Marnix van Stralen en Nico Laros en Karin Troost namens het ministerie van EZ. Bij vertrek waren de verwachtingen al niet hooggespannen omdat er van de kant van de garnalenvissers nog geen enkele melding was binnen gekomen.

Dinsdagavond, toen de BRU 68 in Harlingen verwaaid lag, meldde Van Stralen dat er na wat zoeken in de Breesum, Zuidwest, Doove Balg en onder de Afsluitdijk geen nieuw mosselbroed was ontdekt. Wel zijn er ‘best mooie’ visbare halfwasjes aangetroffen.

Woensdag verbleef de BRU 68 nog in de Nieuwe Willemshaven, in afwachting van betere weersomstandigheden.