Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Sector zet Noordzeevis in de regio letterlijk op de kaart

Show bij Week van de Goereese Vis

STELLENDAM – Het is nog maar de vierde editie van de Week van de Goereese Vis, maar nu al een heuse traditie. Vis en visserij is deze week hét onderwerp van gesprek op Goeree-Overflakkee. En als het aan de organisatie ligt, gaat vanaf de eerste lustrumviering volgend jaar een steeds grotere regio meedoen. Van de 25 deelnemende restaurants met een puur Noordzeevismenu die meedoen komt er al eentje uit Bruinisse. De Week van de Goereese Vis is een evenement met culinair en cultureel genieten. Niet alleen proeven, maar ook zien, doen en horen. ,,De focus ligt op de horeca als ambassadeurs van onze vis, maar de hele sector is met hart en ziel betrokken’’, zegt Caroline Melissant, voorzitter van de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee. Dat was vrijdagmiddag ook goed te merken bij de start van het evenement in het Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland. Aanvoer, afslag, CIV Westvoorn, scheepsbouwers en onderwijs waren goed vertegenwoordigd. Die partijen sponsoren ook de promotieweek.

De stichting vindt educatie ontzettend belangrijk. Verzorgt daarom gastlessen op de basisscholen over vis en visserij. Op twee scholen in de regio wordt een doorlopend onderwijsprogramma getest. Uniek in Nederland, aldus Melissant. Leerlingen zijn ook actief betrokken bij de Week van de Goereese Vis. De spetterende opening werd verricht door basisschoolleerlingen van ‘Buten de Poorte’ uit Goedereede.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt opende aansluitend het seizoen van de Stellendamse Garnaal. Leerlingen boden hem een kistje garnalen van de GO 29 aan. Zetschipper IJsbrand Koorneef had er vorige week zo’n 1.700 kilo van gevangen voor 6,75 euro per kilo. Waarom zijn de garnalenprijzen zo schandalig hoog?, werd aan Koorneef gevraagd. ,,Puur schaarste, maar de prijs is nu al in rap tempo gezakt.’’

Van der Vlugt en na hem Hans Juch (voorzitter vissersvereniging Zuidwest) gaven als gastsprekers aan trots te zijn op de sector en groot voorstander te zijn van de vispromotie. De Goereese vis wordt letterlijk op de kaart gezet. ,,Er is nog een wereld te winnen met gezond voedsel uit zee’’, aldus Juch.