Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Mosselen vanaf mei? Zeker Zeeuws

Serieuze promotiecampagne voor hangcultuurmosselen

VROUWENPOLDER - Met de eerste oogst is in Zeeland afgelopen woensdag het Nederlandse Hangcultuurmosselseizoen 2018 inclusief afzetcampagne gestart. Bart van Olphen van Fish Tales haalde samen met de Zeeuwse kwekers Jacco Schot, Julien Barbé en Jan Bout vanaf de ZZ 18 de mosselen naar boven.

Met de openingshandeling werd ook het startschot voor een grote promotiecampagne in Nederland en Vlaanderen gegeven. Het is voor de eerste keer dat er met zo’n campagne aandacht voor de hangcultuurmosselen wordt gevraagd. De campagne om consumenten enthousiast te maken voor de hangcultuur en zo meer afzet te creëren is door de mosselkwekers in handen gegeven van de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws. De ondernemers hebben hiervoor serieus geld op tafel gelegd, zegt coöperatiedirecteur Sabine Verburg.

Gecertificeerd

De hangcultuurmosselen komen van de Oosterschelde (bij de stormvloedkering en bij Bruinisse) en uit de Grevelingen. Hangcultuurmosselen worden sinds 1990 in Zeeland gekweekt. De werkhavens die overgebleven waren na de realisatie van de Deltawerken zijn ideale beschutte locaties voor hangcultuur. De mosselen groeien aan touwen hoog in het water, waar meer voedsel is, en zijn daardoor sneller consumptierijp. Alle hangcultuurmosselen zijn MSC en Zeker Zeeuws gecertificeerd.

Er zijn negen kwekers die samen de gehele aanvoer van Nederlandse hangcultuurmosselen verzorgen. De productie bedraagt ongeveer 5 procent van het totale Nederlandse mosselaanbod. De mosselen worden voornamelijk verkocht op de Belgische (Vlaamse) en Nederlandse markt.

Met het oogsten en proeven van de eerste oogst werd ook de promotiecampagne gestart. Met de slogan ‘Mosselen vanaf mei? Zeker Zeeuws en heerlijk’ wordt via social media in Nederland en Vlaanderen de aandacht van de consument getrokken voor de Zeeuwse Hangcultuurmosselen.

Oogst van Zeeuwse hangcultuurmosselen van Schot met de ZZ 18.Oogst van Zeeuwse hangcultuurmosselen van Schot met de ZZ 18.

In Vlaanderen wordt daarnaast reclame gemaakt op de radio. Ook ambassadeurs Bart van Olphen en Syrco Bakker ondersteunen de campagne. Zo bereidt Syrco Bakker tijdens het FoodFest op 4 juni samen met Sergio Hermans een eigen hangcultuurmosselgerecht en zal Bart van Olphen via Fish Tales het product promoten.

Alle Nederlandse hangcultuurkwekers hebben hun locaties in Zeeland en zijn als Zeker Zeeuws gecertificeerd. Het Zeeuwse keurmerk staat voor honderd procent regionale herkomst (provincie Zeeland inclusief kust- en binnenwateren) van grondstoffen, be- en verwerking in de streek en maatschappelijk verantwoord (duurzaam) geproduceerd, aldus Verburg.

Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws is een coöperatieve vereniging van Zeker Zeeuws gecertificeerde kwekers, telers, boeren en producenten. De coöperatie promoot en verzorgt de verkoop van gecertificeerde producten in Nederland, België en Duitsland.


130.000 ton veiliggesteld

Mosselzaadvisserij zit er op

DEN OEVER/HARLINGEN – De voorjaarszaadviscampagne in de westelijke Waddenzee is afgesloten. Tot afgelopen woensdag toe vonden de schippers nieuwe strookjes en kwam elk kweekbedrijf aan z’n trekken. Het gros van de halfwasjes werd deze week gevangen in de Doove Balg, het Molenrak en de Wierbalg. In totaal zijn er dit voorjaar 130.000 ton halfwas mosselen naar de kweekpercelen overgebracht.