Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Veertigste editie Europort

Sector is echt toe aan een vakbeurs

ROTTERDAM – Financiering, energietransitie, digitalisering en een nieuwe generatie. Het zijn de belangrijkste thema’s van de maritieme vakbeurs Europort 2021, van 2 tot en
met 5 november in Rotterdam Ahoy. Thema’s die voor alle maritieme sectoren, inclusief de visserij, van belang zijn.

,,Het wordt toch niet digitaal?’’ Beursmanager Raymond Siliakus kreeg die vraag de afgelopen maanden meermalen. Het geeft volgens hem wel aan dat mensen na alle w spelers die er toe doen zijn er; die willen dit maritieme event echt niet missen’’, aldus Siliakus.

Ondanks de hunkering van bedrij- ven en bezoekers naar een normaal evenement heeft corona wel degelijk z’n effecten. ,,Aan de verhouding nationaal/ internationaal is niet veel veranderd; dat is nog steeds twee derde deel nationaal en een derde internationaal. Wel zien we dat naar deze beurs minder exposanten uit Azië komen, en dat de nadruk nu meer ligt op Europa, het Midden-Oosten en ook Turkije. Daarentegen zijn er ook nieuwe exposanten die Europort zien als een eer- ste nieuwe kans na al die afgelaste evenementen. Dat zorgt toch voor een bepaalde dynamiek.’’

Europort 2021 is de veertigste editie. ,,En we willen ook laten zien dat we er zijn.’’ Siliakus wijst onder andere op de Europort Opening Summit op de eerste beursdag, dinsdag 2 november van 10.00 tot 12.00 uur, met een aantrekkelijk en divers programma met sprekers uit de maritieme wereld, maar zeker ook spre- kers van buiten de sector ‘die met een inspirerende blik naar onze sector kijken’.

Anders dan bij eerdere edities van Europort is in de bestaande Ahoy-structuur het gloednieuwe Rotterdam Ahoy Convention Center geïntegreerd. ,,Dit state-of-the-art gebouw, met het grootste uitbreidbare auditorium van Nederland, prachtige foyers en vergaderzalen creëert de perfecte ruimte om een seminar of congres te organiseren.’’

VISSERIJ
Europort is al lang niet meer alleen een binnenvaart- en visserijbeurs. Maar nog steeds is ruim een derde van de exposanten ook toeleverancier aan de visserijsector, en 20 procent van de bezoekers is verbonden aan de visserij. ,,Deze eeuwenoude industrie blijft innoveren. Europort toont producten en diensten met een hoge technologische inhoud, die niet alleen interessant zijn voor nieuwbouw maar ook voor de reparatie en vernieuwing van vissersvloten’’, meldt de beursorganisatie.

Met digitalisering, energietransitie, financiering en de volgende generatie – de belangrijke thema’s op Europort 2021 – hebben alle maritieme sectoren te maken. Op initiatief van Netherlands Maritime Technology (NMT) en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is er een speciaal ‘Ship Finance Pavilion’, centraal op de beurs. In het paviljoen worden elke dag korte presentaties gehouden van experts op het gebied van financiering, funding en subsidie voor reders, scheepsbouwers en toeleveranciers. Het paviljoen zal ook dienstdoen als informele service-, informatie- en ontmoetingspunt waar bezoekers financiële experts kunnen raadplegen.

Er is een ‘Rising Stars Pavilion’, geïnitieerd door het Deense maritiem wervings- en adviesbureau MARPRO, speciaal voor jonge start-ups, voor wie dit een opstap kan zijn naar een maritieme carrière. Er is een zogenoemde ‘Innovation stage’, waar elke dag korte ‘pitches’ over innovaties worden gegeven.

CORONA
Per 25 september is de regel om anderhalve meter afstand te houden van anderen opgeheven. Hierdoor kunnen bezoekers en exposanten van Europort zich vrij bewegen, netwerken en bijeenkomsten bijwonen. Conform het gestelde overheidsbeleid geldt de CoronaCheck-app. Of men nu rondloopt in de beurshallen of deelneemt aan de conferenties en seminars, iedereen moet een geldige QR-code samen met zijn identiteitsbewijs kunnen tonen om toegang te krijgen tot de locatie. ,,We gaan voor een veilige en verantwoor- de beurs, in overeenstemming met de op dat moment geldende richtlijnen.’’

Wie op de hoogte wil blijven van het nieuws en de ontwikkelingen omtrent Europort kan zich inschrijven op de nieuwsbrief via https://www.europort.nl/nl/nieuws-en-media/aanmelden-nieuwsbrief.

Voor een snelle toegang kan men zich gratis voorregistreren via: www.europort.nl.

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag 2 november: 10.00-18.00 uur

Woensdag 3 november: 10.00-18.00 uur

Donderdag 4 november: 10.00-21.00 uur

Vrijdag 5 november: 10.00-17.00 uur

Beursmanager Raymond Siliakus: ,, Alle grote spelers die er toe doen zijn er.’’