Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘De handel in visproducten staat er zeer positief voor’

Seafood Connection koopt Weerstand Foods

URK – Seafood Connection Holding heeft het vishandelsbedrijf Weerstand Foods overgenomen. ,,We kennen het bedrijf goed en zien goede kansen voor uitbreiding van ons verkoopassortiment in Europa’’, zeggen Jan Kaptijn en Johan Brouwer van Seafood Connection. Met 112 vaste werknemers is Weerstand een van de grotere verwerkingsbedrijven op Urk.

Seafood Connection doet al jaren zaken met Weerstand Foods en heeft enkele jaren terug al een aandelenpakket van krap 12 procent overgenomen. Nu is het totale aandelenpakket overgenomen, dat verder in handen was van de neven Simon (met zoon Willem) en Okke Weerstand en investeerder Fish Con. Samen hadden Weerstand en Seafood Connection het kreeftjeshandelsbedrijf Nephrops. Langoustines zijn in enkele jaren uitgegroeid tot het belangrijkste omzetproduct van Weerstand.

De verkoop van Weerstand Beheer betekent dat de familie Weerstand zich terugtrekt. Het bedrijf werd ruim dertig jaar terug gestart door de visverwerkers Simon (71) en Okke (60), in de zomer van 2000 werd verhuisd naar de huidige locatie aan de Urkervaart die toen werd gebouwd. Het aantal personeelsleden is sindsdien verdubbeld en het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een stabiele en winstgevende onderneming die zich richt op zowel platvis, schelp- en schaaldieren en ook zoetwatervis. De jaaromzet ligt rond de 30 miljoen euro.

,,Met de overname van Weerstand krijgen wij toegang tot de handel in een aantal vissoorten waar wij zelf nog niet heel sterk in zijn. In Europa staat de handel in visproducten er zeer positief voor en tevens zien we de vraag naar lokaal gevangen visproducten zoals schol, tong en Noorse kreeftjes toenemen. Weerstand heeft dit in haar assortiment’’, aldus Jan Kaptijn, ceo van Seafood Connection.

Het huidige management, Pieter Gerssen en Geert Berkhout, blijft de dagelijkse leiding voortzetten. Het is niet de bedoeling van Seafood Connection op korte termijn ingrijpende wijzigingen aan te brengen in de bedrijfsvoering. ,,We willen de huidige koers voortzetten. Het bedrijf staat er goed voor. We hebben alle vertrouwen in het bestaande team.’’

Kaptijn en operationeel directeur Johan Brouwer vinden overname van Weerstand passen in hun strategie van verticale integratie met eigen visverwerking in huis. ,,Weerstand is al jaren een productiepartner van ons, maar nu kunnen we de fabriek nog beter benutten en onderdeel laten maken van onze plannen om de verkoop te verbreden. Wij zitten in landen, waar Weerstand zelf niet actief was.’’

Wereldwijd

Seafood Connection verkocht in 2013 een meerderheidsbelang aan de Japanse gigant Maruha Nichiro. Kaptijn heeft nog een belang van 30 procent in het door hem opgestarte internationale handelsbedrijf, dat niet alleen sterk is in kibbeling (van Alaska pollack) en pangasius, maar zich ontwikkeld heeft tot allround-leverancier aan de visindustrie, retail en foodservice wereldwijd. Het hoofdkantoor op Urk is dit jaar uitgebreid met een derde verdieping, waar in totaal veertig personeelsleden werken. Op eigen in- en verkoopkantoren in Vietnam, Polen, Frankrijk en Portugal werken circa 25 personeelsleden, en er zijn agentschappen in Italië, Denemarken en Griekenland. Seafood Connection realiseert een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro.