Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Ponton voor zalmkwekerijen

Schotse kweker kiest weer voor Friese kwaliteit

WARTEN - Maritiem Cluster Friesland en Nauplius Workboats leverden afgelopen week een ‘2511 Hydrolicer barge’ af aan Marine Harvest Scotland. De barge gaat ingezet worden als drijvend werkplatform voor zalmkwekerijen in Schotland.

Marine Harvest Schotland gaf in juni de opdracht. De ponton werd binnen drie maanden ontworpen en gebouwd. Het werkplatform heeft een lengte van 25,45 meter en is 11,45 meter breed. Directeur-eigenaar Tjeerd-Wiebe Bijlsma van Maritiem Cluster Friesland en ontwerper Gerrit Knol van Nauplius Workboats benadrukken dat het vaartuig meer is dan een ponton. Alles is zo veel mogelijk rond en glad afgewerkt, want er mag nergens vuil kunnen blijven zitten.

Om extra schoon te kunnen werken is er apparatuur geïnstalleerd om alles te desinfecteren en de hele constructie is bedacht om alles zo veel mogelijk antiseptisch te maken. Uitlaten en openingen in de romp zitten aan bakboord, want met de stuurboordkant wordt afgemeerd bij de viskwekerijen. Een speciale trap aan stuurboord maakt het makkelijker om van boord op de viskwekerij te stappen. Ook is de stuurboordkant naast de fenders afgewerkt met PE-platen om die zijde makkelijk schoon te kunnen houden, om mogelijke besmetting uit te sluiten. Het vaartuig heeft een groot glad werkdek. Dit dek is geschikt voor een grote dekload tot drie en een halve ton per vierkante meter.

Foto: E.J. Bruinekool – Meer dan een werkplatform.Foto: E.J. Bruinekool – Meer dan een werkplatform. De ponton is uitgerust met een pompkamer en een generatorkamer met een John Deere generator. Er zijn onderdeks brandstoftanks en watertanks aangebracht. Verder is de ponton uitgerust met navigatieverlichting, twee hydraulische AK 34 kranen en twee kaapstanders. Op het dek komen twee vispompen te staan, die de zalm op een milieuvriendelijke manier (zonder chemicaliën, door spuiten met water) ontdoen van luizen.

Brexit
Maritiem Cluster Friesland en Nauplius Workboats hebben inmiddels een abonnement op opdrachten vanuit de Schotse zalmkweeksector. Het afgelopen anderhalf jaar werden door de combinatie maar liefst vijf werkboten afgeleverd aan Schotse opdrachtgevers.

Ondanks de aankomende Brexit en het daardoor duurder worden van Nederlandse producten is er weer een nieuwe opdracht gegeven, en wel voor de bouw van een speciale uitvoering van het type 1507 Utility Vessels. Ditmaal voor het Schotse bedrijf Scottish Sea Farms van het eiland Orkney. Met de cascobouw is reeds gestart.