Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Noodzakelijk programma BTS afgerond

Schol: meer groten, minder kleintjes

IJMUIDEN – De boomkorsurvey (BTS) liep dit jaar anders dan anders. Coördinator Ingeborg de Boois van Wageningen Marine Research is heel blij en dankbaar dat het noodzakelijke programma voor de bestandsopname van schol op de Noordzee volledig afgewerkt kon worden.

De eerste drie weken van de BTS met de ‘Tridens’ verliepen goed en voorspoedig, met elke week ook een waarnemer vanuit de praktijk mee. Het betrof de bestandsopnames waar het kleinere onderzoeksvaartuig ‘Isis’ in voorgaande jaren vijf weken voor nodig had, en die nu voor het eerst door de ‘Tridens’ werden uitgevoerd.

Als gevolg van een technisch mankement moest de ‘Tridens’ daarna ruim een week voor de kant blijven. Schipper Jacob Kramer zou in week 35 mee, maar omdat diens GY 57 half zonk in de haven van IJmuiden werd de korte surveyweek zonder waarnemer gedaan. Als gevolg van een sterfgeval aan boord vertrok de ‘Tridens’ ook in week 36 verlaat naar zee.

Om de BTS op tijd te voltooien werd tijdens de laatste overweekse reis ook in het weekend doorgevist. De Boois prijst de inzet van de bemanning. Opgelucht waren wetenschappers en bemanningsleden dat in de stormweek 37 op woensdag en donderdag in de luwte pal onder de Engelse oostkust gewoon doorgewerkt kan worden. ,,We hebben niet het hele programma kunnen doen, maar gelukkig wel dat wat strikt nodig is voor de scholsurvey’’, aldus De Boois.

Over de resultaten van de BTS valt nog weinig tot niks te zeggen. De Boois zegt dat ze in ieder geval schol heeft gezien in veel verschillende lengteklassen. Toch vangen beroepsvissers niet die grote hoeveelheden van enkele jaren terug, althans niet op de Doggersbank. In de noord is het weer een ander verhaal. De aanvoer van Noordzeeschol door EU-vissers is dit jaar lager. Dus is de vraag: wat ziet De Boois tijdens de boomkorsurvey? ,,Wij zien heel veel grote schollen en de biomassa niet afnemen. Maar het aantal schollen vlakt af. Er zijn dus minder kleintjes, dat bleek ook uit de index vorig jaar van het aantal 2-jarige scholletjes.’’

Netwerk

Henk de Vries (ex-HD 70) verbleef de laatste twee BTS-weken als waarnemer aan boord van de ‘Tridens’. ,,Ik had het altijd een beetje afgehouden, maar nu had ik er de tijd voor’’, aldus De Vries (68), die vorig jaar zijn kotter heeft verkocht. ,,Het was een hele ervaring!’’ Hij was er alle trekken van deze overweekse reis bij; 45 in totaal, gedaan in evenzoveel kwadranten van 30 bij 30 mijl, tussen 54.20 en 58.20 NB. ,,Ze zijn goed bezig daar op de ‘Tridens’. Net als veel van mijn collega’s merkte ook ik op dat het netwerk best wat verbeterd zou kunnen worden. Maar daar viel niet over te praten. Het moet natuurlijk ook vergelijkbaar blijven.’’

Over wat De Vries boven zag komen is hij zeker positief. ,,Met die trekjes van een half uur, beslist niet langer, werd een hoop vis gevangen. Bij schol was er een gevarieerd beeld. Schar was er meer, met ook veel kleine schar.’’ Een verrassing voor De Vries was de grote hoeveelheid kleine schol pal onder de Schotse oostkust. De hele diepe trekken (140 meter) in de noordelijkste kwadranten hebben wat De Vries betreft weinig toegevoegde waarde. ,,Een paar rare visjes. En onze scholvloot komt daar ook niet.’’