Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Boekpresentatie ‘Op hoop van zegen’

Schat aan informatie over Thoolse visserij

THOLEN – Schotten, Bouten, Baaijen, Keggen en Vercouteren in Tholen. Het is een greep bekende familienamen die in het lijvige boekwerk ‘Op hoop van zegen’ zijn opgetekend. Dinsdag 6 september wordt ‘de schat aan informatie over de Thoolse visserij’, met maar liefst 800 illustraties in 352 pagina’s, officieel overhandigd aan burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van de gemeente Tholen.

De welbespraakte auteur Adrie Blaas (71) uit het Gelderse Ede kan welhaast lyrisch vertellen over de totstandkoming van zijn levensdroom: een boek waarin alle facetten van de Thoolse visserij en iedereen en alles die daarbij betrokken zijn worden vervat. Samen met de inzet van Adrie Cornelisse van Groenten en Viskwekerij Cornelisse BV in Stavenisse kwam het boekwerk tot stand. De presentatie van ‘Op hoop van zegen’ vindt plaats op dinsdag 6 september in de Grote Kerk op de Markt in Tholen. Inloop vanaf 19.00 uur.

De informatie over de Thoolse visserij is heel divers. Na de inleiding van de hand van auteur Blaas worden talloze facetten in de inhoudsopgave benoemd. Te denken valt aan: het ontstaan van Zeeland, de kleine kroniek van Tholen, de plaatselijke scheepswerven, scheepstypen, havens, het veer, Reimerswaal, de Romeinse godin Nehalennia, Vissersvereniging ‘Helpt Elkander’, de weer-, de oester-, de paling-, de mossel-, de bot-, de garnalen-, de kreeft- en de platvisvisserij. Al deze sectoren worden breeduit voor het voetlicht gehaald.

In bijlages wordt ook een bibliotheek aan lokale informatie gepubliceerd. Zoals over de vele vishandelaren die in de periode vanaf 1926 tot 2016 vanuit Tholen opereren. Registers en registraties van vissersschepen ontbreken uiteraard niet in deze uitgebreide samenvatting van de historie van de visserij in Tholen.

Bakens

Adrie Blaas is een geboren en getogen Tholenaar. Geboren in de Visstraat ging hij in 1959 op 14-jarige leeftijd voor het eerst mee het water op met het houten kottertje van ‘Kees van Job’ (TH 6). ,,Tien soorten visserij werden er in Tholen uitgeoefend, heel divers’’, vertelt Blaas als hij aan z’n mooie jeugdjaren bij Kees Bout aan boord terugdenkt.

Idolaat van de Zeeuwse stromen kwam hij op jonge leeftijd als motordrijver/dekknecht op het inspectievaartuig ‘Zwaluw’ terecht. Totdat hij in 1963 z’n militaire dienstplicht moest vervullen. Na terugkeer vanuit het leger fungeerde hij nog een jaar of tien voor Rijkswaterstaat als opzichter op het Schelde/Rijnkanaal. Daarna maakte hij voor Zeeuwse begrippen een opmerkelijke oversteek naar de Veluwe. Adrie Blaas werd benoemd tot gemeenteopzichter in Ede.

De Zeeuw flikte het eveneens om als ondernemer binnen korte tijd de bekendste bakenleverancier van Nederland te worden. Dat begon in Ede met een ritje over een zandweggetje in het bijzijn van z’n zwager Jan Schot (TH 1). Schot ontdekte daar de perfecte maat fuikenstokken. Kaarsrecht, zeven meter lang en niet te dik. Binnen twee jaar werden vanuit Ede bakens afgeleverd in Tholen, Bruinisse en Zierikzee, en in latere jaren in heel Nederland. Op de Veluwe, in Flevoland en in de Noordoostpolder hakte hij vervolgens onder de bedrijfsnaam Tholberg hele bossen om, die in de kustwateren als markeringsbaken moesten dienen. Ten faveure en tevredenheid van mosselkwekers en palingvissers. Bij het ouder worden is Blaas ondertussen met deze tijdrovende bezigheid gestopt. In de achterliggende negen maanden was Blaas druk doende met de samenstelling van de historie over de Thoolse visserij. Bij Uitgeverij Den Hertog in Houten rolde ‘Op hoop van zegen’ inmiddels van de drukpers. De bijbehorende expositie in de Grote Kerk in Tholen is te bezoeken van 7 tot en met 10 september van 11.00 uur tot 17.00 uur. Blaas houdt van korte lijnen. Hij is bereikbaar via 06-10917218.