Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Hendrix, Nutreco, Ecuacultivos

Samenwerken aan een optimale garnalenkweek

BOXMEER/AMERSFOORT – De Nederlandse bedrijven Hendrix Genetics en Nutreco gaan samenwerken in Ecuador. In het Zuid-Amerikaanse land wordt geïnvesteerd in geavanceerde en duurzame garnalenkweek.

Beide bedrijven gaan, in joint-venture met het grote garnalenkweekbedrijf Ecuacultivos, een ‘state-of-the-art’ garnalenhatchery opzetten, die kwalitatief hoogwaardig pootgoed zal gaan leveren aan Ecuadoraanse garnalenkwekers. Daarvoor wordt de bestaande hatchery ‘Macrobio’ overgenomen. Deze is gesitueerd in het westen van Ecuador, en er werken momenteel zo’n 50 man.

Bij de upgrading van deze hatchery wordt de kennis over genetica en broedtechnologie van Hendrix Genetics ingezet, de voederoplossingen van Nutreco (via visvoerdivisie Skretting) en de lokale ideale kweekpraktijken. De nieuwe joint-venture gaat met de hatchery een garnalenbroedprogramma ontwikkelen waarmee de concurrentiekracht van duurzame garnalenkweek in Ecuador vergroot moet worden. De kweekdieren moeten ziekte-resistent worden, zodat geen antibiotica gebruikt hoeft te worden, en optimale groei vertonen, zodat kwekers optimaal gebruik kunnen maken van (minder) land.

Ecuador is al een belangrijke markt voor Skretting. De garnalenkweek, met de ‘Pacific whiteleg shrimp’ als belangrijkste soort, is de laatste jaren pijlsnel gegroeid. Zo snel, dat Ecuador inmiddels de derde producent is, na China en Indonesië. De garnalen gaan naar de Verenigde Staten, Europese Unie en met name China, dat de laatste jaren goed is voor het afnemen van 50 procent van de totale productie van Ecuador.

Nutreco, onderdeel van de Nederlandse multinational SHV Holdings, stelt in 32 landen in totaal 12.000 mensen te werk en had in 2017 een omzet van een kleine 6 miljard euro’s. Het hoofdkantoor staat in Amersfoort. Skretting is de visvoerdivisie, met hoofdkantoor in het Noorse Stavanger. Ook Hendrix Genetics is een Nederlands bedrijf, met vestigingen in 25 landen en 3.400 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Boxmeer (dat ook de bakermat van Nutreco is). Ecuacultivos SA is een groot garnalenkweekbedrijf in Ecuador en al bijna 40 jaar actief.