Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voor de kust van Katwijk

Saluut SCH 81 voor schipper Koos van Rijn

KATWIJK – Als laatste saluut aan de overleden oud-schipper Koos van Rijn kwam vorige week donderdag de SCH 81 'Carolien' vlak voor Katwijk liggen.

Koos van Rijn overleed vorige week maandag na een kort ziekbed. Hij is 77 jaar geworden. De SCH 81 was de laatste trawler waar Van Rijn schipper op was voordat hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging. Deze trawler voer vorige week donderdag uit IJmuiden en ging op weg naar de visgronden, maar nu via Katwijk.

Uiteraard moest de trawler enige mijlen afstand houden, maar de vele belangstellenden op de Boulevard van Katwijk konden zien hoe het schip een ronde maakte, daarbij blazend op de scheepshoorn. Met de verrekijker was te zien hoe de vlaggen halfstok hingen en schipper Sjaak van der Zwan met voltallige bemanning aan dek kwam. Na dit indrukwekkende en zeker ook zeldzame eerbetoon zette de trawler koers naar de visgronden. Op dit moment vist de SCH 81 op haring voor de Schotse oostkust. Koos van Rijn is vrijdag 19 augustus begraven in Katwijk. Zoon Dirk van Rijn is in de voetsporen van zijn vader getreden en ook trawlerschipper geweest. Sinds twaalf jaar is hij eerste stuurman en waarnemend kapitein op de 'Tridens'.