Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwbouw Spakenburg Paling officieel geopend

Roker, ridder en redder van de sector

SPAKENBURG – Onder grote belangstelling werd afgelopen dinsdag in Spakenburg het nieuwe pand van Spakenburg Paling officieel geopend. Directeur- eigenaar Alex Koelewijn werd bij die gelegenheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als ‘Redder van de palingsector’ kreeg hij uit handen van collega Dries van den Berg ook de gouden palingspeld omgehangen.

Grote drukte dinsdag op de Haringweg op het industrieterrein van Spakenburg vanwege de opening van het nieuwe bedrijfspand van Spakenburg Paling. De (ver) nieuwbouw was hoognodig vanwege de groei van het uit 1992 stammende palingbedrijf van Alex Koelewijn. Nadat de jarige Koelewijn (56) iedereen had bedankt voor de hartverwarmende toeloop en zijn vertrouwen in de toekomst had uitgesproken, was met het doorknippen van een lint de officiële opening een feit.

Het feest zou kunnen beginnen. Maar tot verrassing van Koelewijn betrad daarna echter burgemeester en geboren Spakenburger Melis van de Groep het podium. Hij bracht niet alleen namens de gemeente de felicitaties over. Na een lofzang op de capaciteiten van Koelewijn als ondernemer en zeker ook aan Koelewijn als bestuurder en als ‘ambassadeur van het dorp’, kreeg de verbouwereerde jarige de versierselen opgespeld die horen bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Alex en Henny Koelewijn met hun dochters Melissa (links) en Amanda en schoonzonen Emiel en Floris. Amanda werkt in het bedrijf, Melissa heeft een eigen ontwerpbureau en is verantwoordelijk voor de originele wanddecoraties in de niet-productieruimten.Alex en Henny Koelewijn met hun dochters Melissa (links) en Amanda en schoonzonen Emiel en Floris. Amanda werkt in het bedrijf, Melissa heeft een eigen ontwerpbureau en is verantwoordelijk voor ...

Collega-palinghandelaar Dries van den Berg uit Harderwijk deed er nog een schepje bovenop. Tien jaar geleden zat de palingsector in zak en as toen het palingverbod werd uitgevaardigd en er in de drie beste maanden van het jaar niet meer op paling gevist mocht worden. Als oprichter van de NeVePaling, voorzitter van DUPAN en bestuurslid van de Sustainable Eel Group (SEG) werd Koelewijn het boegbeeld van de palingsector, en Van den Berg durfde het aan om Koelewijn te kwalificeren als ‘de redder van de paling’. Voor die verdiensten kreeg hij namens de hele palingsector de Gouden Palingspeld. Het feest kon dan eindelijk beginnen.

Historie

Tot zijn 27ste werkte Alex Koelewijn (56) in het familiebedrijf van zijn opa Jacob en vader Hendrik, palingrokerij Jacob van Jan. Nadat hij uit dat bedrijf was gestapt begon hij samen met broer Peter een douane-expeditiebedrijf en met Egon Sørensen uit Denemarken een transportbedrijf. Het palingbloed kroop echter waar het niet gaan kon, en in 1992 werd ook met broer Peter een eigen palinghandel opgestart en in 1993 een rokerij, op de locatie aan de Haringweg waar Spakenburg Paling nog steeds gevestigd is.

Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten-Spakenburg heeft (mede namens Alex’ vriendin Maxima...) Alex Koelewijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten-Spakenburg heeft (mede namens Alex’ vriendin Maxima...) Alex Koelewijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Door de groei van het bedrijf werd regelmatig een stukje bijgebouwd, totdat de situatie te nijpend werd en werd besloten tot bijna complete nieuwbouw. Het bedrijf heeft nu vier keer zoveel vloeroppervlak. Spakenburg Paling is het bedrijf van Alex Koelewijn en zijn vrouw Henny. Peter Koelewijn is in 2016 uit het bedrijf getreden.

Hoofdactiviteit en markt

Spakenburg Paling betrekt zijn paling van IJsselmeervissers (de PU 3 van Gerard Heimensen is een vaste leverancier), vanuit Ierland en Denemarken, en (voor de palingfilet) van diverse kwekerijen. Bij Spakenburg Paling wordt paling gerookt en heel of gefileerd geleverd aan ‘de bovenkant van de markt’. Alex Koelewijn: ,,We kiezen voor kwaliteit, en daar hebben we een goede naam mee opgebouwd bij onze afnemers, en dat zijn de betere visspecialisten en een aantal groothandels.’’ Aan de Haringweg wordt tevens forel gerookt, die ook heel of gefileerd de deur uit gaat.

De bakken waarin de palingen levend worden bewaard, in een duurzaam systeem waarmee ruim 90 procent waterbesparing is gerealiseerd. Rechts de volautomatische bedwelmingsmachine voor paling.De bakken waarin de palingen levend worden bewaard, in een duurzaam systeem waarmee ruim 90 procent waterbesparing is gerealiseerd. Rechts de volautomatische bedwelmingsmachine voor paling.

De klap van het paling- vangstverbod tien jaar geleden kwam ook in Spakenburg hard aan. ,,We vroegen ons echt af of de aalhandel wel zou kunnen doorgaan. Gelukkig trekt de aalstand weer aan, en als we daar verstandig mee omgaan kan de palingsector blijven bestaan. Met de SEG werken we aan een aalstandaard, en als die gaat draaien hebben we echt een toekomst. Een aantal supermarkten zal met die certificering ook weer paling gaan verkopen. Als Spakenburg Paling richten we ons op de visdetaillist, en voor ons is het mooi dat juist die sector het laatste decennium is gegroeid.’’

Bedrijven

Koelewijn benadrukt dat bij de bouw rekening is gehouden ‘met mens en milieu en een duurzame toekomst’. ,,Zo is de hele lucht verversing in het gebouw ‘CO2- gestuurd’, met terugwinning van energie. Er is een energiezuinige, volledig gemoduleerde centrale CO2-koelinstallatie geïnstalleerd voor koeling van opslagruimten en de verwerkingsruimten. Alle restwarmte uit de koeling wordt gebruikt voor warm water en verwarming van de personeelsverblijven. Verder zijn er warmtepompen geïnstalleerd om de personeelsverblijven en de kantoren te koelen en verwarmen. Het hele gebouw is voorzien van automatische led-verlichting.

Alle productieruimten zijn nieuw gebouwd. Het bestaande gebouw is deels magazijn geworden en deels geheel ‘vernieuwbouwd’ achter een nieuwe gevel.Alle productieruimten zijn nieuw gebouwd. Het bestaande gebouw is deels magazijn geworden en deels geheel ‘vernieuwbouwd’ achter een nieuwe gevel.

Voor de nieuwbouw van Spakenburg Paling werden zo veel als mogelijk plaatselijke bedrijven ingeschakeld. Aan de bouw werkten mee (in willekeurige volgorde):

 • Koelewijn Bouw (hoofdaannemer)
 • GoConsulting (advies koelinstallatie)
 • Blokhuis Braakman (architect en constructieberekeningen)
 • Amerongen Aanneming en wegenbouw (grond en straatwerk)
 • KIM Nederland (isolatiebouw) - Ruys (kunststof vloeren)
 • Van den Hoogen Engineering (elektrische installatie, netwerkbekabeling, patchkast en brandmeldinstallatie)
 • DiPa Engineering (inbraakbeveiliging, camerabewaking, toegangscontrole, aanwezigheidsregistratie, telefoon en omroepinstallatie)
 • Heinen & Hopman Installaties (warmtepompen, ventilatiesystemen, perslucht en warmteterugwinning)
 • Fresko (CO2 koelinstallatie, koeling verwerkingsen opslagruimtes)
 • Flevo Jachtbouw (rvs-constructies)
 • Bos Nieuwerkerk (rvs schoorstenen)
 • Electrotechniek DUJA (installatie diverse machines)
 • Kraai Loodgietersbedrijf (dakbedekking)
 • Schildersbedrijf Veerman (schilderwerk)
 • BeKaServ (kantoor- en kantine-inrichting)
 • T-ICT (automatisering)
 • Kärchercentrum De Vries (hogedruk reinigingsinstallaties)
 • Havantec Food Equipment PHT (hygiëne inrichtingen, hygiëne sluizen en inrichting kleedkamers)

Stripmachines van Baader specifiek voor de kweekaal. De wilde paling, zoals die uit het IJsselmeer en uit Ierland, wordt handmatig gestript.Stripmachines van Baader specifiek voor de kweekaal. De wilde paling, zoals die uit het IJsselmeer en uit Ierland, wordt handmatig gestript.