Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Garnalenwimpel voor de YE 6

Roerige tijden en lege haven

BRESKENS – Een groot ‘visserijfeest’ houden, terwijl de haven bijkans leeg is. Het kan in Breskens, waar afgelopen weekend de 66ste editie van de Bressiaander Visserijfeesten werden gehouden. De YE 6 mocht de garnalenwimpel in ontvangst nemen.

Tienduizenden reizen er elk jaar af naar Breskens voor dit drie dagen durende feest, maar de echte visserijsfeer is voorbehouden aan de kade naast de afslag en het buffet zaterdagochtend, waar aanvoerders, bestuurders en genodigden elkaar treffen in de hal van de vismijn.

De sfeer is daar altijd goed, maar het zijn wel onrustige jaren voor Breskens. De afslag transformeerde van een allround haven met eigen aanvoerders tot een garnalenafslag met alleen ‘vreemde’ aanvoerders, de eigen vloot verschrompelde. Plannen voor sloop van de visafslag en nieuwbouw aan de overkant van de haven van een ‘viscentrum’ liggen al jaren voor, maar er is vooralsnog geen paal de grond ingegaan. De uitspraak van de Raad van State afgelopen woensdag, die bezwaren van omwonenden tegen de herontwikkeling van het havengebied ongegrond verklaarde, geeft echter moed. Sneller werkelijkheid geworden zijn de plannen voor de verkoop van de Bressiander visafslag aan Klaas Puul. Als de officiële bouwvergunning is afgegeven neemt deze grote speler in de garnalenwereld de aandelen Breskens over van de holding waarin de gemeenten Sluis en Vlissingen de Zeeuwse Visveiling (Breskens en Vlissingen) hebben ondergebracht.

Voorzitter Jaap Hennekeij van visserijvereniging Ons Belang zei daarover: ,,Het afgelopen jaar is er alles aan gedaan om de positie van Breskens als dé aanvoerhaven van garnalen in zuidwest-Nederland te verbeteren. Daartoe is na analyses en gedegen onderzoek besloten de vismijn in Breskens te verkopen aan Puul. Wij zien daarin een goede mogelijkheid om de garnalenactiviteiten voor Breskens te behouden. Puul is een belangrijke speler in de garnalenketen en contractpartner van veel van onze aanvoerders. Het feit dat zij grote belangstelling hebben voor de locatie Breskens geeft ons ook vertrouwen voor de toekomst.’’

Over de directe toekomst; het wordt dit jaar een kort garnalenseizoen voor Breskens. Hennekeij refereerde aan het goede jaar 2018, met meer dan 2 miljoen kilo garnalen vergelijkbaar met het recordjaar 2014. In augustus 2018 barstte het los op Breskens. Dat zal dit jaar niet gebeuren. De eerste twee weken van augustus worden er helemaal geen garnalen afgenomen door de handel, en daarna zullen beperkingen in vistijd, grote voorraden bij de handel en lage prijzen een rem op de aanvoer zetten. Afslagdirecteur Foort Lokerse verwacht pas rond eind september substantiële garnalenaanvoer.

Foto: Ronald RibbeFoto: Ronald Ribbe

Het officiële deel voorafgaand aan het buffet werd afgesloten met de uitreiking van de garnalenwimpel, door burgemeester Marga Vermue en wethouder Marianne Poissonnier, uiteraard geassisteerd door de visserijkoningin en de garnalenprinses. Dit jaar ging de garnalenwimpel naar de YE 6 van Van der Endt, een regelmatig aanvoerder op Breskens als de kotter op garnalen zit (soms wordt ook aangevoerd op Colijnsplaat). Momenteel zit de YE 6 al sinds het voorjaar op de vis. Over enkele weken zal waarschijnlijk weer overgeschakeld worden op de garnalen. Met slechts een puntje verschil was de tweede plaats voor de VLI 7 van Schroevers.

Na het geanimeerde buffet stapte men vanuit de afslaghal meteen het Bressiaander feestgedruis in. Voor wie nog trek had was er gratis gebakken vis (wel in de lange rij staan!) en handgepelde garnalen. Er waren dit jaar door diverse toevallige omstandigheden geen ‘vreemde’ aanvoerders in de haven.

De BR 14 lag er gelukkig nog wel. De sumwings die waren ingestoken nadat met de pulsvisserij was gestopt zijn nu vervangen door traditionele boomkortuigen en de kotter van Fenijn is noord ingegaan om schol.


Raad van state

Afgelopen woensdag heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de beroepen die door omwonenden zijn ingesteld tegen het bestemmingsplan ‘Havengebied Breskens’. Zij wijzen op het verminderd uitzicht als de plannen gerealiseerd worden en op verkeers- en geluidsoverlast. Bovendien bestrijden zij de noodzaak van het beoogde nieuwe viscentrum en de uitbreiding van de jachthaven. De RvS verklaarde alle bezwaren ongegrond. Hennekeij verwacht echter niet dat een nieuwe visafslag in juli 2020 klaar zal zijn. Waarschijnlijk zal de huidige afslaghal dan nog het toneel zijn van het visserijfeest. Lokerse (die zijn eerste nieuwbouwtekeningen in 2003 presenteerde…) meldt dat er volgens planning in september of oktober met de bouw zal worden begonnen, en dat het er om zal spannen of de nieuwe afslag voor het volgend garnalenseizoen klaar zal zijn.