Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Binnenvisserijvereniging Aalsmeer wil aal over de dijk zetten

Rijnland pakt knelpunten aalmigratie aan

AALSMEER – De boezemgemalen van het waterschap Rijnland worden aangepast om de mogelijkheden voor migratie van schieraal en glasaal te verbeteren. Binnenvisserijvereniging Aalsmeer wil ook in september-november preventief schieraal weg kunnen vangen bij het moeilijk passeerbare  gemaal De Lynden.

Ingenieursbureau TAUW heeft in samenwerking met de betreffende beroepsbinnenvissers technische oplossingen voorgesteld voor de vier belangrijkste gemalen van Hoogheemraadschap Rijnland, de kustregio tussen Den Haag/Gouda en het Noordzeekanaal. Gemaal Katwijk, het grootste en ook direct aan zee gelegen boezemgemaal, is sinds twee jaar goed passeerbaar voor glasaal. De migratievoorzieningen die hier zijn toegepast lijken goed te werken. Gemaal Halfweg, dat uitslaat op het Noordzeekanaal, wordt momenteel visvriendelijker gemaakt met vijzels.

Bij het oude Gemaal Leeghwater (bij De Kaag) stort het water van circa drie meter naar beneden op betonblokken. Hierdoor moet het zuurstofgehalte van het water stijgen, maar over de kans dat vis en (glas)aal die val onbeschadigd zou overleven is bij het ontwerp nooit nagedacht. Kortgeleden is hier een buis geplaatst die is voorzien van een visveilige turbine van Fish Flow Innovations, waarmee vis en (glas)aal zonder beschadiging in de Hoofdvaart kan komen.

Gemaal De Lynden bij Lijnden is in 2005 vernieuwd. De oude monumentale centrifugaalpompen zijn vervangen door energiezuinige, snel draaiende pompen, maar ook deze pompen zijn funest voor trekvissen als paling. De plaatselijke beroepsvisser Koos van Egmond zou graag in de trekperiode de schieralen voor het gemaal opvangen en elders weer uitzetten waar ze weg kunnen trekken. ,,Het is toch eeuwig zonde als je nu die dode schieralen geknakt ziet ronddrijven in de ringvaart’’, zegt Van Egmond.

Hoogheemraad Hans Schouffoer (portefeuillehouder Vis) vindt het ook heel belangrijk dat aan deze situatie een einde komt. Rijnland is eigenaar van het gemaal en heeft krachtens de Flora & Faunawet een zorgplicht. Schouffoer: ,,Rijnland heeft aan het ministerie gevraagd om in de gesloten periode van 2012 voor het gemaal op schieraal te mogen vissen, voor uitzet elders. Ik begrijp dat EL&I terughoudend is met ontheffingen, maar het zou me verbazen als we die niet zullen krijgen.’’