Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Urcker Kronieken over rampnacht 6 op 7 oktober 1954

Redding en diepe rouw

URK - De weersverwachtingen van het KNMI deden niet bevroeden dat zich in de nacht van 6 op 7 oktober 1954 drama’s zouden afspelen op de Noordzee. Alleen al elf Nederlandse vissers verdronken. Met uitzondering van schipper Jan van den Berg bleef de bemanning van de UK 60 op wonderbaarlijke wijze behouden. Een gebeurtenis die voor altijd in het leven is gegrift van de betrokkenen en familie.

De inmiddels 91-jarige Piet van den Berg is het enige nog levende bemanningslid van de UK 60 en uit zijn mond worden de wedervaringen opgetekend in de nieuwe uitgave van Urcker Kronieken. De uitgave werd afgelopen zaterdagmorgen tijdens de eerste Dag van de Urker geschiedenis gepresenteerd door Jan van den Berg (65). Jan van den Berg - leraar op de Urker visserijschool - werd zes dagen na de ramp geboren en vernoemd naar zijn in zee omgekomen vader.

De weersvoorspellingen gaven aan dat het een harde tot krachtige noordwestelijke wind zou worden met windstoten tijdens buien. In drie uur tijd ontwikkelde die ‘krachtige wind’ zich echter tot een orkaan. De HD 8 en UK 174 verdwenen voor altijd in de golven en ook van de bemanningen werd geen spoor meer teruggevonden. De UK 41 kwam plat op het water te liggen, de bovenkant van de stuurhut werd eraf geslagen, maar rechtte zich weer. Door een grondzee werd de UK 60 ‘Neeltje’ ondersteboven gekeerd en de 37-jarige schipper Jan van den Berg verdween met stuurhut en al in zee. De bemanning zat in het vooronder opgesloten. Onder was boven en de mannen moesten een zekere dood onder ogen zien. Door een wonder kwam het schip weer recht, wist het stuurloze wrak de storm te doorstaan en overleefde de bemanning na veel ontberingen. Het Belgische vissersschip O 183 ‘Oscar Angèla’ nam de gehavende UK 60 op sleeptouw naar de haven van IJmuiden.

Urcker Kronieken 2019-5 reconstrueert 65 jaar na dato de ramp, de persoonlijke ervaringen van de bemanning en de impact op het thuisfront. De uitgave is digitaal te lezen op de website www.urkeruitgaven.nl of te koop in Museum Het Oude Raadhuis te Urk.