Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gul gegeven voor zorgdorp in de Negev-woestijn

Recordopbrengst meischol

URK – De schol wordt steeds duurder. Maar het recordbedrag van 145.000 euro dat maandag werd neergelegd voor het eerste kistje meischol 2019 overtrof alle verwachtingen in de Urker mijnzaal. Het bedrag gaat naar ALEH Negev, een modern Israëlische zorgcentrum voor meervoudig gehandicapte kinderen, ongeacht afkomst.

Het einde van de veiling voor het goede doel was even verrassend als de opbrengst. Voorzitter Klaas Jelle Koffeman van de organiserende Stichting Visserijdagen Urk greep persoonlijk in toen de hoofdrolspelers elkaar bleven overbieden en stelde bij 140.000 euro voor om een pact te sluiten en samen een slotbod te doen, met vier winnaars. De Urker handel wilde het kistje schol blijkbaar op Urk houden, terwijl Cor Verkade uit Gouda zei de kosjere schol graag mee te willen geven aan zijn vriend rabbijn Raphaël Evers, verbonden aan de orthodox Joodse gemeenschap in Düsseldorf. Dat vonden de Urkers ook een prima idee. Rabbijn Evers sprak vooraf aan de veiling de bijbelse priesterzegen uit.

De oproep om gul te geven was niet aan dovemansoren gericht.De oproep om gul te geven was niet aan dovemansoren gericht.

Cor Verkade is met zijn compagnons van Van Dam, Van Dam & Verkade beheerder van een onroerendgoedfonds in Amsterdam. De vastgoedbeleggers bieden naar eigen zeggen mensen met een vermogen meer rente en veiligheid. Naast pandjesmelker somt Verkade op zijn website op: jurist, domineeszoon, docent en publicerend SGP’er. Een van zijn compagnons is Elisha Evers, zoon van rabbijn Evers. Broer Shraga Evers is verbonden aan ALEH Negev. Shraga had Verkade gevraagd mee te komen bieden op de veiling voor de meischol in Urk. Verkade deed dat graag en veel. Tegen de Urkers op.

Naast Verkade zijn er drie Urker bedrijven winnaar: Korf Vis, Dayseaday en Noordzee International. Genoemde vishandelsbedrijven waren als hoogste bieders ook al eens in vorige edities winnaar van het eerste kistje meischol. Korf Vis trakteerde maandag ook op gebakken scholfilet. Het kistje meischol was aangeboden door de UK 148 van Quotter. Na afloop van de veiling maakte Sea Fresh het eindbedrag rond op 145.000 euro.

Volle bak tijdens de veiling van het eerste kistje meischol. Veilingmeester Gilbert Bastiaanssen noemde meermalen alle bedreigingen en zorgen in de visserijsector. Desondanks werd er een recordbedrag betaald.Volle bak tijdens de veiling van het eerste kistje meischol. Veilingmeester Gilbert Bastiaanssen noemde meermalen alle bedreigingen en zorgen in de visserijsector. Desondanks werd er een ...

Het oude record was 116.000 euro, gerealiseerd tijdens de eerste veiling van de meischol in 2010. Daarna varieerde de opbrengst van 63.000 tot krap 105.000 euro, vorig jaar was 70.000 euro het eindbedrag. ALEH Negev gaat het geld besteden aan het opzetten van een ‘Nederlandse’ zorgboerderij in de woestijn.

Scholaanvoer Visveiling Urk t/m visweek 21
kg prijs
2019 6.742.831 2,43
2018 7.660.352 2,26
2017 11.614.395 1,68

Wethouder Freek Brouwer vertelde vooraf aan de veiling dat christelijk Urk een bijzondere band heeft met Israël, en dat de gemeente in 2015 een samenwerkingsovereenkomst heeft ondertekend met ALEH Negev. Urk promoot de zorginstelling, en de gemeente bood afgelopen maandag ook mee tijdens de veiling.