Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Factsheet Wageningen Economic Research over rendement pulsvisserij in garnalensector

Recordbesommingen, zonder puls

DEN OEVER – Garnalenpulsvissers mogen in afwachting van de start van een nieuw (overbruggend) onderzoeksprogramma niet in Natura 2000-wateren vissen. En dus liggen pulstuigen op de kant.

Op verzoek van de Kenniskringen heeft Wageningen Economic Research (voorheen LEI) een factsheet gepubliceerd over garnalenaanvoer en gasolieverbruik van vissers. Voor het onderzoek hebben de eigenaren van WR 40, TX 25 en HA 31 hun boekhoudingen beschikbaar gesteld. De WR 40 is in de zomer van 2014 nieuw in de vaart gebracht, de TX 25 is eind vorig jaar verkocht en vernummerd in ST 24.

Om meer zicht te krijgen op het rendement van de garnalenpuls is gekeken naar de garnalenvangst en het brandstofverbruik in 2015. Berekend is dat de WR 40 (178 zeedagen) in vergelijking met collega’s dankzij de pulstechniek 11 procent meer garnalen heeft gevangen, bij de TX 25 (slechts 46 zeedagen in 2015, een jaar eerder 109) was dat 14 procent. Voor de HA 31 met 73 zeedagen waren er geen collega’s ter vergelijking beschikbaar.

De gasoliebesparing is moeilijker te beoordelen bij genoemde kotters. Bij de WR 40 nam het na het pulsvissen af van 1.254 naar 1.116 liter per zeedag, maar het betreft hier door de nieuwbouw wel twee verschillende schepen en motoren. Bij de HA 31 ging het van 676 naar 628 liter gasolie na het pulsvissen. Omdat de HA 31 in januari 2015 ook een nieuwe motor kreeg zijn cijfers gebruikt tot eind 2014. Gemiddeld gebruikt een garnalenkotter met 300 pk 943 liter gasolie per zeedag.

De gemiddelde garnalenvangst van Nederlandse kotters met 300 pk in de periode 2009 tot 2014 was 942 kilo per dag. Wageningen Economic Research becijfert dat overschakelen op de pulstechniek betekent dat zo’n kotter bij 140 zeedagen op jaarbasis 14,5 tot 18,5 ton garnalen extra kan vangen. Tegen een gemiddelde prijs van 3,48 euro per kilo in 2015 zou dat een extra jaarbesomming van maximaal 64.000 euro opleveren. Terug naar de actualiteit. Voor de garnalenvloot wordt 2016 een recordjaar. Een schraal voorjaar leidde tot topprijzen van zelfs 11 euro in mei. Geen voorraden bij de handel en veel en veel minder aanvoer dan verwacht uit Duitsland zorgen ervoor dat de prijzen hoog bleven en blijven. Vorige week was er weer een prijsstijging naar gemiddeld zo’n 8 euro kilo per kilo, nooit eerder vertoond in het najaar. Routinier Matthijs van der Ploeg van de Rousant zegt: ,,Franse afnemers van ons bieden garnalen uit Frankrijk nu aan ons aan voor lagere prijzen dan wij aan onze vissers betalen. Da’s wereldnieuws!’’

De sterkere eenheden komen de laatste weken met minimaal 5 ton garnalen per week aan de markt, met zoals bekend een uitschieter van 12,5 ton. Alle garnalenvissers noteren recordbesommingen, zonder pulstuigen.

Op de foto de WR 40 vorige maand west van Texel. ,,Wij willen niemand afvallen, en gaan met goede moed verder. Maar ik vind het wel bizar dat wij als garnalenvissers voorlopig moeten stoppen met pulsvissen in NB-gebieden, terwijl tongvissers met tien keer meer stroom wel mogen vissen. Da’s toch krom? Ik kan dat slecht verkroppen’’, zegt schipper Gerard Boerdijk. ,,In het kader van het VisWad-convenant moet de visserijimpact op de Waddenzee gehalveerd worden, en daarom denk ik dat de puls hard nodig is. Garnalenpulstuigen zijn immers lichter en vissen selectiever.’’