Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Yerseke in de race voor UFA-afslag Colijnsplaat

Recordbedrag voor Oosterscheldekreeft

COLIJNSPLAAT – De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft heeft vorige week donderdag in Colijnsplaat het recordbedrag van 41.000 euro opgebracht. Het is waarschijnlijk ook de laatste kreeftenveiling geweest op deze locatie. Yerseke is in de race als toekomstige vestigingsplaats van de UFA-afslagactiviteiten in Colijnsplaat.

Na het programma in het kader van de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2017 in Zierikzee en op de Oosterschelde, werd de aandacht in de middag verlegd naar Colijnsplaat. Oud-profvoetballer Sjaak Troost werd, met de aan hem overhandigde eerste kreeft, door de KNRM in Zierikzee opgehaald en naar Colijnsplaat gevaren en bood hier de kreeft ter veiling aan. Troost is ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation, die sportplezier voor mensen met een beperking mogelijk maakt. De bekende Katwijkse voetballer en aanvoerder van Feyenoord kon er zelf niet bij zijn in Colijnsplaat, maar deed de groeten vanaf het scherm.

Een gevulde tribune met overwegend Zeeuwse en Zuid-Hollandse bieders.Een gevulde tribune met overwegend Zeeuwse en Zuid-Hollandse bieders. Door UFA was alles weer netjes in gereedheid gebracht voor een veiling op Amerikaanse wijze. Op de in de afslaghal opgestelde tribune een honderdtal (potentiële) bieders, bijna uitsluitend uit Zeeland en Zuid-Holland. Na de uitleg van Troost over de Dirk Kuyt Foundation ging de veiling voortvarend van start. In een goeie sfeer, waarbij iedereen door de veilmeester van dienst UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen persoonlijk werd aangesproken.

Vorig jaar bracht de eerste Oosterscheldekreeft het mooie ronde bedrag van 25.000 euro op. Niets wees er de eerste drie kwartier van de veiling op dat dit bedrag zou worden verbeterd, laat staan het vorige recordbedrag van 30.000 euro. Maar kort nadat de biedingen waren opgeschaald naar 1.000 euro kregen groothandel Adri & Zoon uit Yerseke en restaurant/viswinkel/groothandel De Heerenkeet uit Kerkwerve de geest. Beide hadden hun zinnen gezet op de primeurkreeft. Bij een laatste bod van Adri & Zoon werd afgeslagen op het recordbedrag van 41.000 euro.

Na de enerverende veiling kregen de gasten een ‘proeverij van kreeft’, verzorgd door topchef Eric van Bochove van het met een Michelinster bekroonde Restaurant Het Vlasbloemeken uit Koewacht, Zeeuws-Vlaanderen. Een aantal deelnemers aan de veiling verhuisde naar de kleine mijnzaal van de UFA-afslag om echt kreeft te gaan kopen.

Yerseke Terwijl de genodigden genieten van een drankje en een kreeftenhapje zijn de kopers in de mijnzaal op de bovenetage daadwerkelijk kreeft aan het kopen. Op de voorgrond de kisten, met in totaal ruim 1.300 kilo kreeft.Terwijl de genodigden genieten van een drankje en een kreeftenhapje zijn de kopers in de mijnzaal op de bovenetage daadwerkelijk kreeft aan het kopen. Op de voorgrond de kisten, met in totaal ... Het gebied rond de visafslag van Colijnsplaat doet nu nog knus en nostalgisch aan, en er hangt nog een visluchtje. Maar dat zal niet meer voor lang zijn. De opstallen van de veiling zijn door UFA al overgedragen aan de gemeente Colijnsplaat, dat het gebied ongetwijfeld zal gaan ontwikkelen voor toerisme/watersport.

De in de visserij bekende bestuurder Cees Sinke is samen met de Scheveningse gebiedsontwikkelaar Evert van der Hoek van Buro Vanderhoek door Van Nieuwenhuijzen gevraagd om een verhuizing van de afslag naar Yerseke te verkennen. Volgens Sinke zal een kreeftenveiling op Yerseke nog een meerwaarde kunnen krijgen als er bijvoorbeeld een hatchery bij zal komen, en een ‘kreeften-experience’. Een mogelijke verhuizing van de garnalenvissers die nu nog op Colijnsplaat aanvoeren wordt ook in de verkenning betrokken.

Parallel met de verkenning van een verhuizing van de veiling naar Yerseke lopen gesprekken over het oprichten van een coöperatie van kreeftenvissers, waarbij de aangeslotenen als specifiek kreeftenvisser privaat-rechterlijk georganiseerd zullen zijn. Een eerste bijeenkomst over dit onderwerp, waarbij 32 kreeftenvissers aanwezig waren, was begin vorige maand in Yerseke.

Aanvoer
Aanvoer en prijzen op de eerste kreeftenveiling van seizoen 2017 lagen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar. Er was 1.354 kilo, inclusief 57 kilo krab. Voor de kreeften tot 1 kilo werd gemiddeld 34,85 euro betaald. Voor de zwaardere kreeften gemiddeld 26,13 euro en voor de eenpotigen 23,45 euro. Dagomzet: 38.840 euro.
.