Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Maatschap Last topper

Record op Urker IJsselmeerafslag

URK – Ongekend veel paling in de laatste week van het aalseizoen op de gemeentelijke Urker IJsselmeervisafslag. Het leidde tot een weekomzetrecord van 205.517 euro.

De palingvisserij is vanaf donderdag 1 september verboden. Het aalaanbod concentreerde zich in de laatste drie dagen van augustus. Het weekaanbod kwam uit op maar liefst 12.830 kilo. Prijzen gingen van 9,94 (fuikaal) tot 27,05 (lijnaal uit het vaarwater).

Topper werd de Maatschap Last van de HN 3 en HN 35 met 8.329 pond paling. ,,Tja, en dan moet je stoppen! Terwijl je weet dat de beste maand nog zou kunnen komen’’, verzucht Jan Last, die samen met zus Annemiek op de HN 35 vist. Broer Bart zit op de HN 3. Feitelijk wordt op drie vergunningen – ook van de HN 2 – met twee schepen gevist. Augustus was trouwens een topmaand voor de familie Last met niet minder dan 193 wichies (ofwel 9.650 kilo). Behalve veel dikke paling werd afgelopen seizoen ook relatief veel lange dunne aal gevangen. Met 180 aangepaste fuiken wordt de komende maanden door Last op wolhandkrab gevist.

Behalve paling was er vorige week ook flink snoekbaars op de Urker IJsselmeervisafslag: 6.283 kilo voor prijzen van 6,45 tot 12,84 euro.