Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nederlands Normalisatie-instituut

Pulsnorm krijgt vorm

DELFT – De NEN geeft een aanzet tot normalisatie van pulstuigen in Europa.

Een half jaar geleden is de nationale normcommissie ‘Visserij’ van start gegaan. Die commissie heeft de opdracht de (technische) eisen vast te leggen voor pulstuigen. De normcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van de visserijsector, overheidsinstanties, leveranciers van pulstuigen en ngo’s. De afspraken worden vastgelegd in een Nederlandse norm, bij het Nederlands Normalisatie-instituut.

Voor de veiligheid van zowel de vis als de visser, is het belangrijk standaard-afspraken te maken over (begrenzingen van) de pulstechniek. Het doel van dit normalisatietraject is om een onafhankelijk, normatief document te ontwikkelen dat de technische veiligheidseisen voor pulskorvisserij beschrijft, zonder innovatie tegen te gaan. Een breed gedragen norm kan de sector helpen om toepassing van pulstechniek te ondersteunen, te verantwoorden en te borgen binnen de nationale en Europese visserij wet- en regelgeving.

,,De normcommissie is al geruime tijd bezig om met het ministerie van Economische Zaken af te stemmen wat de rol van deze norm zal worden binnen de Nederlandse regelgeving. Nu de norm vorm begint te krijgen, heeft de normcommissie gevraagd daarover te communiceren in zowel binnen- als buitenland’’, zegt Gillian Herpers, consultant AgriFood & Consument bij NEN.

De voorschriften voor pulsvisserij zijn nu vastgelegd in een technisch dossier, dat ieder schip met een ontheffing aan boord moet hebben. De eisen voor het technisch dossier zijn vooralsnog vastgelegd in de Nederlandse regelgeving.

De norm wordt in de toekomst gebruikt als vertrekpunt voor herziening van de Nederlandse regelgeving. Bovendien wordt de norm in het Engels opgesteld, zodat ook andere Europese landen gebruik kunnen maken van de informatie. Uiteindelijk hopen de Nederlandse vertegenwoordigers dat de pulstechniek in heel Europa toegepast kan worden.