Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Combi-kotter met zonnepanelen

Proefvissen HK 83 ‘Zuiderzee’

LAUWERSOOG – In december ging de HK 83 van Visserijbedrijf Foppen op de kant. Vorige week kon Klaas Bouma ermee proefvissen.

,,Dit is een duurzaam hekkottertje voor op het Wad en IJsselmeer geworden’’, zegt Klaas Bouma namens het Harderwijker visserijbedrijf. Bouma wijst op de vier zonnepanelen op het dak van het stuurhuis en op de kookketel die opgewarmd wordt met de uitlaattemperatuur van de generatorset. Dankzij de zonnepanelen is in het weekend walspanning overbodig. De HK 83 is niet alleen ingericht voor de Wadgarnalenvisserij, maar gaat in het zomerseizoen op het IJsselmeer als fuikenvisser paling vissen. Daarom is de compleet nieuwe garnalenve rwerkingslijn door De Boer RVS op één frame gebouwd, zodat deze makkelijk van en aan boord getakeld kan worden. Aan dek werd een loskraan geïnstalleerd. Met het oog op de binnenvisserij is de HK 83 voorzien van een stutpaal. En voor de manoeuvreerbaarheid is de kotter voorzien van een tweede boegschroef, terwijl er ook een hekschroef bij kwam. Bouma: ,,Als het moet kan-ie dwars door het water.’’

De bijna 18 meter lange HK 83 (in 2001 gebouwd als LO 9 ‘Aaltje’, vervolgens vijf jaar lang GM 6 en vorig jaar door Foppen overgenomen) werd eind vorig jaar bij NG Shipyards geparkeerd. Aanvankelijk met de bedoeling om de verschansing te vernieuwen en de brug naar voren te verlengen. Het werd een complete vernieuwing onder regie van Bouma. Met een nieuwe aluminium stuurhuis met Hora-ramen, nieuw elektrisch (Durk de Jong), hydrauliek (Couperus), CO2-koeling (Polar) en nieuwe brugapparatuur (Alphatron).

Niet alleen de HK 83 is een combivaartuig. De 10 meter lange vlet HK 84 ‘Vischpoort’ is primair aangeschaft voor de binnenvisserij, maar wordt door Klaas Bouma nu ook klaargemaakt voor de garnalenvisserij. Daarvoor komt compacte garnalenverwerkingsapparatuur aan boord, ook gemaakt door De Boer RVS. Jan Foppen en Klaas Bouma zitten bepaald niet stil. Het draaiboek voor de bouw van een nieuwe garnalenkotter HK 85 in eigen beheer ligt klaar.

Foto: Flying FocusFoto: Flying Focus

Foto: J. v.d. VeenFoto: J. v.d. Veen