Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
EMK-promotiebus met VR-brillen van de Vlaamse visser Rappé

Primeur op Texel

OUDESCHILD – Visserijactiegroep Eendracht Maakt Kracht zorgde zaterdag voor een primeur op het HavenVistijn. Voor het eerst werd de nieuwe EMK-promotiebus ingezet. Met daarbij Virtual Reality-brillen van Omni-C, het nevenbedrijfje van de Vlaamse visserman Pedro Rappé. Rappé vist bij zijn neef op de Z 483 ‘Jasmine’ en maakt met een gopro en drone indrukwekkende beelden aan boord. Een aantal van die beelden zijn driedimensionaal te zien met VR-brillen op.

Je hangt eerst boven de kotter, vervolgens ben je aan dek als er mooie boxen vis overkomen. Gelukkig is het mooi weer deze reis. Onder de bak op de band is het uitkijken voor de stripmessen en tot slot ben je in het visruim. Het publiek is enthousiast, maar schrikt als er een meeuw recht op ze af komt zweven. Speciaal voor de Texelse primeur kwam Rappé vanuit België naar Oudeschild om te assisteren en nam en passant extra VR-brillen mee.

Pedro Rappé en zijn zoon Wim hebben nog meer in petto. Samen met het ILVO hebben zij VISTools ontwikkeld, informatietechnologie waarbij de reder aan de wal kan inloggen aan boord op zee en uit diverse data business-informatie ter beschikking kan krijgen. ,,De data is realtime, de activiteiten en resultaten kunnen volledig automatisch van sleep tot sleep gevolgd worden. Betrouwbare datacollectie over bijvoorbeeld vangsten, brandstofverbruik en visposities is essentieel voor verduurzaming van onze visserij’’, aldus Rappé. VISTools draait nu als proef op de Z 483, samen met schipper Diego Vandierendonck kunnen door de reder keuzes gemaakt worden over de meest rendabele en duurzame visserij en visgronden.

Zaterdag 24 augustus staat de EMK-promotiebus met VR-brillen op de Havendag Zierikzee, en volgende maand op de Wereldhavendagen in Rotterdam.

Op de foto boven met VR-brillen op bij de EMK-visserijpromotiebus, van links naar rechts: Cor en Stella Vonk (TX 1), de Texelse vissersvoorman Maarten Drijver en Pedro Rappé.