Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
NVWA adviseert Visfederatie om te lobbyen

Praktijk vis in ijswater tijdelijk nog gedoogd

DEN HAAG – Het opslaan van filets in tubs met ijswater is verboden, maar wordt de komende drie jaar gedoogd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft hierover schriftelijk bericht aan de Visfederatie. De discussie hierover loopt al langer dan een jaar, nadat Belgische veterinaire autoriteiten na een bezoek aan een fileerderij in Middelburg aan de bel hadden getrokken over de Nederlandse praktijk van opslag en vervoer van verse schol(filet) in ijswater.

Volgens wettelijke Europese voorschriften blijkt deze gangbare praktijk verboden te zijn: vis mag niet in contact komen met smeltwater, en moet daarom na de visafslag in viskisten opgeslagen worden. De interpretatie van deze regels wordt door de visindustrie betwist. De Belgische zienswijze is echter overgenomen door de NVWA, en sinds vorig jaar zomer werden officiële waarschuwingen uitgedeeld.

De NVWA wil niet met de Visfederatie overleg voeren of afspraken maken over het ,,bewust niet opvolgen van communautaire voorschriften.’’ Het advies van de Nederlandse autoriteit aan de handel is EU-breed te lobbyen bij de Europese Commissie voor aanpassing van de omstreden verordening 853/2004. De tijd daarvoor is maximaal drie jaar, en zolang zal de NVWA bij controles de opslag in tubs met ijswater wel als overtreding registreren, maar geen boeterapporten opmaken of processen-verbaal uitschrijven.

De Nederlandse visindustrie heeft afgelopen jaar een Task Force Tubs met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven in IJmuiden en Urk in het leven geroepen en juridisch advies ingewonnen. Aan de NVWA is afgelopen zomer gemeld dat er zonder werkbare oplossing onvermijdelijk juridische procedures zullen volgen. ,,De NVWA is er echter duidelijk over dat zij niet afziet van haar interpretatie van de wet’’, schrijft de Visfederatie nu aan de leden. ,,We kunnen concluderen dat het juridisch onderzoek ons heeft geholpen om een duidelijk pad richting de NVWA aan te geven. Ons overleg met de NVWA-top heeft tot gevolg dat voor de bedrijven die werken met tubs alle officiële waarschuwingen ingetrokken zullen worden. Dit houdt in dat de NVWA geen vervolgstappen  zal ondernemen in die gevallen. Ook alle mogelijke nieuwe vaststellingen m.b.t. het gebruik van tubs zullen niet tot vervolgstappen leiden.’’

De scholindustrie gebruikt al decennialang containers/tubs met water en een laagje ijs waardoor vis snel terugkoelt, met alle voordelen van dien. Het verwerkingsproces is daar ook op ingericht. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie spreekt over een lastig dossier met verschil van inzicht over de letter en de geest van de Europese verordening. De handel gaat uiteraard in Brussel stevig verder lobbyen om de interpretatie van de wet aan te passen aan de praktijk die voor de viskwaliteit simpelweg het beste is. De onlogische consequentie van de huidige verordening is dat vis op de visafslagen wel in tubs met ijswater mag worden gestort en bewaard, maar zodra deze in een visverwerkend bedrijf komen in kisten vis overgestort moeten worden.