Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Riviervisserij bijgeschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Podium voor laatste riviervissers

MAURIK – Van de ooit honderden visserijbedrijven op de rivieren zijn er nog maar een paar over. Het visserijbedrijf Komen & Zn. uit Terwolde met de UK 7 is er daar eentje van. Routinier Frans Komen (68) nam zelf het initiatief en afgelopen weekend werd de riviervisserij bijgeschreven in de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Frans Komen, zijn vrouw Paula en zoon Frans junior maakten er vrijdagmiddag op het terrein van Vattenfall bij de Waterkrachtcentrale Maurik een feestje van. In het bijzijn van relaties uit Harderwijk, Genemuiden, Urk, Moerdijk, Woudrichem en Spakenburg en ook van het ministerie van LNV ondertekende het drietal samen met directeur Marco van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland het certificaat behorend bij de bijschrijving in de inventaris. Er werd geproost en geapplaudisseerd, en onder een heerlijk najaarszonnetje genoten van vissoep, paling en zalm.

Van Baalen is heel blij met de bijschrijving, voor Nederland en voor de familie Komen. Nederland heeft het Unesco Verdrag geratificeerd om cultureel erfgoed te beschermen. Dat wil zeggen: de kennis en kunde voor de toekomst te bewaren. De bijschrijving van de riviervisserij kan helpen om het bewustzijn en de betekenis ervan voor Nederland te vergroten. Meer draagvlak, waardoor deuren kunnen worden geopend, aldus Van Baalen. Het helpt om de riviervissers een breder podium te geven. ,,Aan ons allemaal de taak om er aan bij te dragen dat deze tak van visserij op de kaart blijft.’’

Terwijl intussen de vlag van de inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland in top gaat bij de UK 7, zegt Komen over de bijschrijving: ,,We denken hier als laatste riviervissers wijs aan te doen. We hopen op meer begrip van overheidsinstanties en natuurorganisaties voor onze bedrijfstak.’’ De Gelderse vissers hebben vanwege hun IJsselmeervergunning een Urker registratienummer op hun vaartuig, dat voorheen Deventer formeel als thuishaven had.

De familie Komen en de familie Klop (Hardinxveld) zijn de twee laatste fulltime riviervisserijbedrijven van Nederland. De bijschrijving als erkend immaterieel erfgoed geldt strikt genomen alleen het bedrijf van Frans Komen. Komen heeft een zogenaamd borgingsplan ingediend dat ook is getoetst door het Kenniscentrum. 

 

Succesvol

Frans senior en Frans junior vissen deze maanden met vijftien hokfuiken voor de Waterkrachtcentrale bij Maurik in de Nederrijn. In het kader van het project Paling over de Dijk worden de gevangen schieralen weer heelhuids aan de andere zijde van de stuw vrijgelaten. Dat gaat best. Vanaf het startjaar 2013 tot vorig jaar is er sprake van een steil opgaande lijn: van 1.169 kilo naar 6.889 kilo geholpen schieralen. Vorig jaar werd die lijn voor het eerst onderbroken, maar met nog vier weken voor de boeg is de verwachting dat het topjaar 2019 weer geëvenaard zal worden. Zo te zien en te horen gaat het bepaald niet slecht met de paling in het rivierengebied.

Om het feest vrijdagmiddag compleet te maken overhandigde voorzitter Alex Koelewijn van Stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) aan vader en zoon Komen een certificaat met ‘Meest succesvolle Paling-Over-De-Dijk (PODD)-visser van Nederland. Visserijbedrijf Komen heeft bij de stuw van Maurik tot nu toe in totaal 21.764 schieralen met een gewicht van in totaal 31.631 kilo op weg naar de paaigronden geholpen. ,,En dan te bedenken dat één kilo goed is voor één miljoen eitjes!''

Foto van GH