Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
De pijlsnelle opkomst van een smakelijke koppotige

Pijlinktvis kan veel vaker op tafel

IJMUIDEN - Nee, Wim Melissant, medeeigenaar en af en toe schipper van de GO 1, weet ook niet waar al die pijlinktvis vandaan komt. En de wetenschap weet het ook niet. Ondertussen profiteren met name de Nederlandse flyshooters optimaal van de onverwachte overvloed aan pijlinktvis in de zuidelijke Noordzee en Het Kanaal. Na een nauwelijks merkbare stijging in de voorgaande tien jaar is de aanvoer op de Nederlandse afslagen vanaf 2013 pijlsnel gestegen, tot zo’n 2.000 ton. Aan de bekendheid van deze vissoort – eigenlijk een koppotige (zeeweekdier) - bij de Nederlandse consument ontbreekt het echter nog.

Van links naar rechts de zeeweekdieren (koppotigen) pijlinktvis, octopus en zeekat.Van links naar rechts de zeeweekdieren (koppotigen) pijlinktvis, octopus en zeekat.

Het Nederlands Visbureau heeft een offensief ingezet om de pijlinktvis in eigen land meer bekendheid te geven. Deze maand is de pijlinktvis Vis van de Maand. Vorige week woensdag organiseerde het Visbureau een perslunch in Pluijms Eetbare Wereld aan de Halkade reactoin IJmuiden, op een steenworp afstand van de visafslag. Voor een gehoor van geïnteresseerde foodbloggers en andere culinaire journalisten legde Melissant hier uit hoe de flyshootvisserij werkt en wat er allemaal gevangen wordt met deze visserijmethode. De GO 1 had die ochtend verkocht in IJmuiden. Bij de vangst van deze flyshooter zaten opnieuw enkele duizenden kilo’s pijlinktvis, een niet-gequoteerde vissoort. De pijlinktvis die de Nederlandse flyshooters vangen is van bijzonder goede kwaliteit. Met de gestegen eigen aanvoer is ook de uitvoer van verse pijlinktvis de laatste jaren sterk gestegen. Maar het zou jammer zijn als al die pijlinktvis naar Italië, Portugal en Spanje gaat.

Iedereen kent de calamaris/calamari (gefrituurde inktvisringen), maar pijlinktvis kan op veel verschillende manieren worden bereid.Iedereen kent de calamaris/calamari (gefrituurde inktvisringen), maar pijlinktvis kan op veel verschillende manieren worden bereid.

Behalve Melissant deed ook vishandelaar/ SVO-docent Nico Waasdorp een duit in het zakje van de pijlinktvispromotie. Bijna alles van het weekdier is te gebruiken. Door chef-kok René Pluijm werden tot slot een vijftal heerlijke inktvisgerechten bereid en geserveerd, waaronder rauwe inktvisplakjes; lekker met een beetje sojasaus.