Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Dirk Dirk’ nu ‘Geelong Star’

P&P blij met Australische vergunning

KATWIJK/GEELONG – Parlevliet & Van der Plas heeft van de Australische regering groen licht gekregen voor pelagische visserijactiviteiten. Onze trawler ‘Dirk Dirk’ heet nu ‘Geelong Star’, zegt directeur Diek Parlevliet. Afgelopen dinsdag was het vertrek vanuit IJmuiden.

Op donderdag 12 februari heeft de voor visserijbeheer verantwoordelijke autoriteit in Australië, de Australian Fishery Management Authority (AFMA), de ‘Geelong Star’ een vergunning verleend om pelagische visserij uit te oefenen in Australische wateren. De AFMA kwam tot haar besluit op basis van twee jaar aanvullend onderzoek naar de invloed van nieuwe vormen van visserij op de visstand en het mariene ecosysteem door onafhankelijke wetenschappers, zo meldt de Katwijkse rederij. De ‘Geelong Star’ is een jont-venture tussen Parlevliet & Van der Plas en Seafish Tasmania.

In het visplan zijn afspraken vastgelegd over de toegestane vangstquota, over extra maatregelen om ongewenste bijvangsten tegen te gaan en over onafhankelijke waarnemers die aan boord er op toe gaan zien dat de AFMA-regels strikt worden nageleefd. De ‘Geelong Star’ is 95 meter lang en voldoet daarmee aan de voorwaarde in de Australische regelgeving dat visserijschepen die in Australië vissen niet langer dan 130 meter mogen zijn.
De ‘Geelong Star’ zal volgens P&P werkgelegenheid creëren voor zestig personen in en rondom de haven van Geelong, waar het schip haar thuisbasis zal hebben. De havenstad Geelong ligt op 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne.

P&P blij met Australische vergunning - Foto’s: Marcel CosterP&P blij met Australische vergunning - Foto’s: Marcel CosterMomenteel zijn er geen visserijschepen beschikbaar in Australië die op een economisch rendabele wijze de beschikbare quota van pelagische soorten zoals Jack Mackerel en Redbait kunnen bevissen. Deze vissoorten zijn relatief goedkope soorten, die slechts door de combinatie van vangst en het direct op zee verwerken en invriezen geschikt kunnen worden gemaakt voor menselijke consumptie. Hiermee levert de ‘Geelong Star’ volgens P&P een belangrijke bijdrage aan de wereldvoedselzekerheid tegen een lage CO2 footprint.

,,Parlevliet & Van der Plas omarmt het belang van duurzame visserij en committeert zich nadrukkelijk aan internationale en Europese afspraken over goed visserijbeheer.’’

IJMUIDEN - De onder de vlag van de Faerøer varende KG 142 ‘Dirk Dirk’ is in IJmuiden omgevlagd onder naam en nummer ROS 7 ‘Geelong Star’. Sinds het in de vaart komen als KW 174 ‘Dirk Dirk’ in 1983 heeft de trawler een roerige geschiedenis achter de rug wat naam en nummer betreft. Al in 1990 werd het schip omgevlagd tot BX 784 ‘Dirk Dirk’ en later ROS 784 ‘Dirk Dirk’. In 2009 kwam er KG 14 ‘Naeraberg’ op de boeg te staan (Faerøer) en eind vorig jaar KG 142, met opnieuw de oude naam ‘Dirk Dirk’.