Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voor het eerst Katwijker nieuwbouwopdracht aan Noorse werf

P&P bestelt twee witvistrawlers

KATWIJK – Rederij Parlevliet & Van der Plas investeert in twee nieuwe witvistrawlers. De Noorse werf Kleven Shipyard in Ulsteinvik gaat de 80 meter lange schepen bouwen. Met nieuwbouw is een investering van circa 70 miljoen euro gemoeid.

Diek Parlevliet, CEO van het Katwijkse familiebedrijf P&P, legt uit dat de nieuwbouwschepen bedoeld zijn voor modernisering van de internationale vloot. Twee verouderde trawlers gaan eruit en worden verkocht; welke dat zijn is nog niet bekend. De nieuwbouwers worden gebouwd voor buitenlandse deelnemingen van P&P: Compagnie des Peche Saint-Malo (Frankrijk) en Pesquero Ancora (Spanje).

De nieuwbouwtrawlers worden vergelijkbaar, maar wel iets korter dan de vorig jaar in de vaart gekomen Britse ‘Kirkella’ (H 7) en Duitse ‘Mark’ (ROS 777). Er gaat gevist worden op kabeljauw in Noorse wateren en bij Spitsbergen (Svalbard). De kabeljauw wordt aan boord machinaal gefileerd. De afgelopen jaren heeft P&P middels overnames geïnvesteerd in kabeljauwvangstrechten.

Voor het eerst laat P&P in Noorwegen bouwen, zegt Parlevliet. De twee voorgangers waren wel Noorse ontwerpen, maar rolden in Turkije van stapel. Nieuwbouw in Noorwegen is vandaag de dag stukken goedkoper geworden, omdat de Noorse kroon ten opzichte van de euro met twintig procent in waarde is gedaald. Ook hebben de Noorse scheepsbouwers honger vanwege het wegvallen van orders uit de offshoreindustrie. Bovendien verstrekt de Noorse overheid interessante leningen aan opdrachtgevers.

Medio 2017 komen de twee nieuwbouwers in de vaart. CEO Parlevliet: ,,Vijf jaar geleden lagen nieuwbouwprijzen 30 tot 50 procent hoger. De rente staat nu laag. Dit is dus een gunstig investeringsmoment.’’

Naast 70 miljoen euro in twee trawlers investeert P&P dit jaar ook voor bijna 30 miljoen euro in uitbreiding van het vrieshuis in IJmuiden (15.000 vierkante meter extra) en in verpakkingsmachines en installaties bij Heiploeg in Zoutkamp en Ouwehand in de thuisbasis Katwijk. P&P nam in januari 2014 de Groninger garnalengigant uit een failissement over. Het garnalenbedrijf draait volgens Parlevliet boven verwachting.