Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Stunt Boschypaling:

Palinguitzet bij opening viswinkel

KATWIJK – De opening van de nieuwe viswinkel in Katwijk van palinghandel Boschypaling is gepaard gegaan met de uitzet van 10.000 pootaaltjes in de Oude Rijn.

Boschypaling is het bedrijf van Marco van den Bosch (29) uit Rijnsburg, gemeente Katwijk. Al sinds vier jaar levert hij vooral gerookte paling aan met name visdetaillisten, met klanten in een groot deel van Zuid-Holland. Deze paling wordt door hem zelf gerookt bij de palingkwekerij Rijpelaal in het Brabantse Helmond. Daarbij houdt hij de regie over het hele proces. ,,Van sorteren en pekelen, met een korte en straffe pekel, tot en met het roken. Ik gebruik uitsluitend eiken voor de paling die als filet verkocht wordt. Dat geeft meer body. En beuken voor de hele paling’’, vertelt Van den Bosch.

Twee weken geleden opende hij in de Rijnstraat in Katwijk zijn eerste winkel, waar naast gerookte paling ook zelf gerookte makreel wordt verkocht, en gerookte zalm, garnalen, diverse huisgemaakte salades en broodjes en gerookte vis in geschenkverpakkingen. Ook verzorgt Boschypaling (rook)workshops en demonstraties. De winkel in Katwijk is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Van den Bosch’ levensgezellin Romy Vogelaar is vaste kracht in de winkel.

Uitzet

Voor de opening van de winkel had Van den Bosch een opvallende stunt in petto: het uitzetten van paling in de Oude Rijn, op nog geen honderd meter afstand van de winkel. Met de uitzet van de 10.000 pootaaltjes, afkomstig van Rijpelaal, wil Van den Bosch (uit eigen zak) zijn bijdrage leveren aan het herstel van de aalstand.

De jonge palingspecialist heeft plannen voor een eigen (kleine) kwekerij en rokerij met winkel op één locatie, in buurgemeente Oegstgeest. De grond is al gekocht, dus: wordt vervolgd!

Duizenden pootaaltjes worden uitgezet in de Oude Rijn die door Katwijk stroomt.Duizenden pootaaltjes worden uitgezet in de Oude Rijn die door Katwijk stroomt.