Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Aluminium casco van scheepsbouwer Mostacon voor Deli Mossel

Padmos bouwt kloeke BRU 84 ‘Sacker’ af

BRUINISSE/STELLENDAM – Bij Padmos in Bruinisse arriveerde vorige week de nieuwe aanwinst voor Hoogerheide Deli Mossel: de BRU 84 ‘Sacker’. Het door Las- en Constructiebedrijf Mostacon in Stellendam gebouwde aluminium casco heeft afmetingen van 16,5 meter x 6 meter.

Het strakke casco arriveerde dinsdagnacht in de Bruse reparatiehaven, na een vaartocht vanuit Stellendam met de sleep- en duwboot ‘Brandaris’ van rederij Bouwman uit Zierikzee. Opdrachtgever Leen Hoogerheide reageert tevreden als het mosselverwerkingsvaartuig in de afbouwtent bij Padmos staat geparkeerd. ,,Het is een kloeke ‘Sacker’’’, zegt hij met een dikke pluim in de richting van de scheepsbouwers. ,,Half januari met de bouw begonnen en dan nu al op Bru. Een pluim dat ze dit in korte tijd klaar hebben gemaakt. Het wordt een hele mooie boot voor dit werk.’’

Het casco van de BRU 84 werd vanaf Mostacon naar de Binnenhaven in Stellendam vervoerd,en na aankkomst in Bruinisse bij Padmos op de kant getakeld voor verdere afbouw – Foto: Jaap DeurlooHet casco van de BRU 84 werd vanaf Mostacon naar de Binnenhaven in Stellendam vervoerd,en na aankkomst in Bruinisse bij Padmos op de kant getakeld voor verdere afbouw – Foto: Jaap DeurlooDe voortstuwing zal worden verzorgd door een Mitsubishi-hoofdmotor (type S6B3). Van Voorden levert de schroef, Alphatron de nautische apparatuur en Kramer Machines de verwerkingsmachines op het achterdek. IJtama staat garant voor het timmerwerk. De kop- en hekschroef worden aangeleverd door Kalkman. De oplevering staat gepland voor medio april.

De bedoeling is om de BRU 84 hoofdzakelijk in te zetten bij de mosselhangcultures in de voormalige mattenhaven langs de Oosterscheldekering op Neeltje Jans. De BRU 85 ‘Corine’, die zeven jaar geleden door schipper Jaap Deurloo in eigen beheer werd gebouwd, blijft vanuit de Bruse gemeentehaven in de hangcultuurmosselen in de Oostkophaven bij het Grevelingenrestaurant opereren. Met de versterking van een extra vaartuig zijn de pendeldiensten tussen Bruinisse en Neeltje Jans voorgoed verleden tijd.